28-05-09

Hydrangea Petiolaris

De klimhortensia of Hydrangea Petiolaris (synoniem Hydrangea Anomala subsp. Petiolaris) is in onze kontreien een zeer dankbare plant.
Foto's uit eigen tuin en aanklikbaar.
hydrangea_petiolaris_1_270509Nog maar enkele dagen geleden hadden we over Belgie en zeker over Oost-Vlaanderen een onweer dat gemiddeld maar eens om de 10 jaar zou voorkomen. En wie heeft er niet bewogen in mijn tuin ? De klimhortensia !!
Dit is een bladverliezende, met hechtwortels hechtende klimplant met houtige stengels. Heeft een min of meer ovaal en getand blad. Vanaf eind mei witte bloemhoofdjes, die de rest van het jaar tot diep in de winter, hun sierwaarde behouden. Op de foto rechtsboven een zicht op de plant voor ze volop in bloei komt.
hydrangea_petiolaris_2_270509De buitenste witte steriele bloemblaadjes vallen het meest op en dienen om insekten aan te trekken. Alleen de binnenste, iets minder witte bloemen zijn vruchtbaar. Eens de bloemschermen uitgebloeid zijn hoeven ze hydrangea_petiolaris_3_270509
zeker niet weggeknipt te worden, want in de winter geven ze, bedekt met sneeuw of met rijp, een heel mooi aanzicht. Hierbij twee foto's: één van een bloemscherm dat nog maar pas in bloei staat en een tweede van een bloemscherm in volle bloei.
De klimhortensia is zeer winterhard en stelt niet heel veel eisen aan de bodem: die mag niet te zwaar zijn, en bij voorkeur met wat humus bewerkt, zeker bij het aanplanten. Bij voorkeur niet in volle zon aanplanten, hoewel de zon goed verdragen wordt, maar liever niet de ganse dag. Schaduw en halfschaduw zijn ideaal.
hydrangea_petiolaris_4_270509De kleur van het blad van de klimhortensia is mooi donkergroen, bij mijn weten ook niet onderhevig aan ziekten of plagen. Toch heeft de plant alvast één mindere eigenschap. Na het aanplanten kan het geruime tijd duren eer ze goed vertrekt en begint te klimmen. De eerste jaren zal ze dan ook weinig bloemschermen laten zien. En het verdient ook aanbeveling om ze wat te helpen in haar klim door ze op te binden: de hechtworteltjes zijn nog niet zo sterk. Maar eens goed aangeslaan kan de Hydrangea Petiolaris 15 tot 20 meter hoog klimmen.
Toch is de plant heel erg gemakkelijk in toom te houden: na de bloei in de zomer of later in de winter kan gesnoeid worden zowel in de hoogte als in de breedte. Ook de vooruit groeiende takken mogen geregeld wat ingekort worden, anders groeit de klimplant te ver van de muur of steun weg en kan ze te zwaar worden.
Eén enkele plant kan heel erg breed worden, mits je ze haar gang laat gaan. hydrangea_petiolaris_5_270509Takken die de grond raken zullen inwortelen en een nieuwe plant vormen, zodat de breedte in principe onbeperkt is. Meteen ook dé ideale manier om de klimhortensia te vermeerderen: afleggers. Al ben ik er zeker van dat het via stekken ook perfekt moet lukken, alleen deed ik het nog nooit.
Op plaatsen in de schaduw kan de klimhortensia gebruikt worden als bodembedekker, daar waar geen aangrijpingspunten zijn om omhoog te gaan groeien. Net zoals die andere klimplant, de klimop, ook een ideale bodembedekker is.
Op de laatste foto is de klimhortensia te zien in volle bloei.

Commentaren

Yep... die heb ik dus ook achter in de tuin! Vooral daar geplant ook omdat ie het in de schaduw ook goed doet en we daar eerst een enorme spar in de buurtuin hadden staan die die hoek heel donker maakte. Die spar is nu weg, maar de hortensia doet het nog even goed, misschien zelfs wel beter hè! Dat ie er in de winter wat minder uitziet heeft me 'm al bijna 2x gekost: de eerste keer dachten de nieuwe buren dat het een dode struik was en wilden de takken (aan hun kant) met de snoeischaar te lijf gaan...ik kon ze nog net tegenhouden. (hetzelfde heeft me ooit aan de andere kant m'n bruidsluier gekost...daarbij was ik te laat...nieuwe buurman de plant aan hun kant weggeknipt en toen hing het aan onze kant natuurlijk ook dood, want die takken kronkelden door de schutting heen en weer! Dat zou met die hortensia niet het geval geweest zijn, maar het leek me toch zonde...en achteraf waren de buren ook blij dat ik ze had tegengehouden!)
En toen vriendlief afgelopen herfst een afdakje voor z'n motorfiets ging bouwen,naast de schuur,waar die klimhortensia dus aan de schutting groeit, heb ik de doornloze braam die daar ook staat, wat weggesnoeid om plaats te maken en toen dacht ie dit voorjaar dat die dood was gegaan...zag ie de kale houtige takken van de klimhortensia ervoor aan! Gelukkig is het niet zo'n snoeier, dus vroeg ie het aan mij...en ik heb 'm toen uit de droom geholpen hahahahaa!
De hortensia bloeit schitterend nu!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 28-05-09

Mja... was er ook niet echt rouwig om, om die bruidsluier...maar hij bloeide net en dat jaar eindelijk eens uitbundig! Maar hij werd inderdaad toch al te groot...de buurman hakte de knoop om hem weg te halen letterlijk door haahhahaa! Had liever tot na de zomer gewacht, maar het zag er niet meer uit zo! hahaha!

Gepost door: mizzD | 28-05-09

ademloos zit ik te kijken naar deze bjoetie geert,
ik heb twee stekken gekregen en die in mijn postzegel hofke gezet:-)
en die mag tegen de schutting omhoog klimmen,
dat lijkt me geweldig :-)
dank je wel voor de vakkundige uitleg

groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 28-05-09

Wist Axel maar niet zoveel..!!! Als ík aankom met de wattenstaafjes weet ie niet hoe snel ie weg moet vluchten!! :-) Hij vindt gedoe aan zijn lijf maar helemaal niks....ben blij dat ie wat beter gebakken is als zijn voorganger was, die mankeerde van alles maar liet alles toe! :-)

Gepost door: mizzD | 28-05-09

De klimhortensia krijgt zeker een plaatsje in onze nieuwe tuin !

I.v.m. die overstap naar Wordpress:
Ik was een beetje uitgekeken op die Skynetblogjes van mij, en daarbovenop was ik vaak mijn postje kwijt, vooraleer ik het definitief kon posten, met als gevolg dat ik mijn tekst weer helemaal kon herschrijven. Ik had al gehoord dat er bij Wordpress meer mogelijkheden waren ... Ik weet niet of ik van de regen in de drup terecht kom, 't is afwachten.

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 28-05-09

Geert, Het lijkt mij een prachtige klimplant. Als ik ooit eens een geschikt plekje vind in m'n tuin, plant ik er misschien ook zo één.
Hopelijk heeft dat vogeltje nog een beetje van jouw mooie tuin kunnen genieten vooralleer het op jammerlijke wijze om het leven is gekomen.
Groeten !

Gepost door: Piet | 28-05-09

wel ik moet toegeven
nooit van gehoord
enzal er naar uitkijken want een bodembedekker dat zo mooi is daar ga ik wel voor
zal een stekske komen halen hihihihihihi
en ja waarom niet 4 dagen naarmijn blogje kijken het zal nog goedkoper uitkomen ook! hihihih

Gepost door: callemie | 28-05-09

Soms zou je eens
heel even maar
op een balkonnetje
ergens 3,4 hoog
moeten wonen,
kijken naar andere balkonnetjes
overal steen
om je heen.
Wat moet jij een gelukkig mens zijn, Geert!

Gepost door: ank | 28-05-09

hahaha.. mercikes,zal er ééntje drinken op uwe gezondheid,chique moet voor mij ook niet als het maar proper en droog is.en die chalet,heb ik nog niet gezien,voor hetzelfde geld is het een houten barak,maar het is met zoveel liefde gekregen,dat het voor mijn part een tentje mag zijn;-).grtjs....

Gepost door: guusje | 28-05-09

Hoi Geert, De hortensia vind ik prachtig, vooral de blauwe. Een klimhortensia heb ik nog nooit gezien.
Jij hebt dan wel geluk dat ze onbeschadigd uit t onweer gekomen is :-)
Nog een fijne avond!

Gepost door: Ri@ | 28-05-09

hahaha ja das just
maar diene roze zag ik wel zitten
hihihi
tot sebiet bij het volgende postje want ik ben te vroeg !!!!

Gepost door: callemie | 29-05-09

Zeg Geert, eigenlijk lees ik ook de story niet, hoor :-)

Gepost door: Leen | 29-05-09

ik ben een man van 60 jaar,gehandikapt (linker been-polio)en ben verzot van hortensias
in men tuin heb ik talrijke soorten hortensias en graag had ik indien mogelijk me iemand een stek van een hydrangea petiolartis(hanghortensia) aan me wil bezorgen,dit is mijn adres :
vandenbossche rony
groenestraat 74
8210 zedelgem
belgie
hopend op goed nieuws,bedank ik iedereen van harte

Gepost door: VANDENBOSSCHE RONY | 08-08-12

De hydrangea petiolaris is een klimhortensia, en helemaal niet geschikt om in een hanging basket op te kweken. Hij heeft een muur nodig om zich aan te hechten, groeit de eerste 2 jaren matig tot traag, maar kan dan in enkele jaren tijd meters hoog klimmen en 10-tallen vierkante meters bedekken.
Is het zeker deze welke u bedoelt ? Als ik een e-mail adres heb, wil ik er wel eens werk van maken, anders begin ik er niet aan.
Reusltaat ook ten vroegste tegen mei volgend jaar.

Gepost door: Geert | 09-08-12

De commentaren zijn gesloten.