27-05-09

Jeugdige overmoed

Een tamelijk grote tuin met vijver in een voorlopig nog landelijke omgeving (bestaat dat eigenlijk wel in De Pinte ?) heeft ook zijn nadelen.
Zo'n tuin trekt veel vogels aan, en de tuin wordt uitgekozen om voor hun nageslacht te zorgen. Dat zijn voordelen natuurlijk. Maar... met alle gevolgen vandien.
Eergisteren hoorde ik een bonk en nadien wat geritsel aan het raam naast de voordeur. Ik dacht aan onaangekondigd bezoek, maar al gauw bleek het om een jonge merel te gaan die maar niet kon begrijpen dat een venster niet dient om gewoon doorheen te vliegen. De sukkelaar bleeft het enkele keren proberen. Gelukkig zonder gevolgen: het vogeltje liet zich gemakkelijk benaderen - even dacht ik dat het een vogel voor de kat zou worden - maar zodra ik op minder dan twee meter kwam vloog het vrolijk weg.
Oef....

mereltje_1mereltje_2Maar het loopt niet altijd zo goed af met jonge vogeltjes.
Gisteren iets na 19u wou ik de TV aanzetten en stond ik vlak aan het raam toen ik in een flits iets zag komen aanvliegen en een bonk tegen het raam hoorde. Toen ik keek lag er een heel mooi vogeltje op de terrasstenen.
Ik deed onmiddellijk de schuifdeur open en binnen de 5 seconden had ik het vogeltje in mijn hand. Het bewoog nog nauwelijks....
Ik had zelfs de tijd niet om na te denken wat ik nu best zou doen: het heeft nog een drietal keren een slikbeweging gemaakt en is dan binnen de 10 seconden in mijn hand gestorven.
Zo'n stom en onnozel vogeltje in je hand zien sterven laat je toch met een heel vervelend gevoel achter. Ik had één grote troost: als het geleden heeft was het niet langer dan 15 seconden.
Het heeft eventjes enkele dagen met de wereld kunnen kennismaken, maar heeft het niet goed gehad waarschijnlijk.
Nog maar net uit het nest gevlogen maakte het kennis met het vreselijkste onweer in jaren - het kan niet anders dan dat ook de vogels dan bang zijn - om zich de dag nadien te verongelukken tegen een venster.....
Iemand enig idee wat voor vogeltje dit was ? Op de (klikbare) foto niet zo duidelijk te zien, maar het kopje bovenaan tot in de nek was donkergrijs, bijna zwart.
Het antwoord hierop ken ik ondertussen (4 uur na publikatie): het is inderdaad een zwartkopje, als ik die input nakeek op internet mertkte ik overduidelijk dat het dat vogeltje was. Kan, zoals Klaproos zegt, heel mooi fluiten:luister maar eens hier. Nu ik dat hoorde, hoor ik meteen - parallel - dat er nog in mijn tuin zitten.

vogeltje

10:53 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (16) | Tags: vogels |  Facebook

Commentaren

Jammer genoeg zie je die dingen vaker gebeuren hé :-( Onlangs maakte ik het mee dat een andere vogel een vogel tegen ons raam gooide en hier was ik toch echt even niet goed van.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 27-05-09

een tip Hangen er geen gordijnen aan je raam? Ik heb ooit eens ergens gelezen dat een vogel glas niet ziet.
Met het beestje uit je blog kan ik je niet helpen want ik ken daar echt niets van, ik vind dat best jammer zelfs maar ik ben een stadsmens hé... noodgedwongen, wegens geen rijbewijs.
Maar euh wat die dt-vauten betreft enzo, amai zeg, jij hebt nogal slagen moeten incasseren als kind. Wij schelen nochtans maar één jaar en ik herinner mij enkel ezelsoren en een lange rode tong om mee rond te lopen...

Gepost door: Tal | 27-05-09

Triest! Meteen zijn nekkie gebroken waarschijnlijk, niks aan te doen hoor...het is in ieder geval in een liefdevolle hand gestorven! Maar inderdaad...iets voor je ramen hangen of stickers erop plakken schijnt te helpen.
Dit vogeltje lijkt me een zwartkopje...de latijnse naam weet ik niet hoor...moet ik het voor je opzoeken? :-)
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 27-05-09

Verzin maar niet verder... blijf maar gewoon reageren zoals je doet, dat brengt vaak al een glimlach op m'n gezicht! :-)
Ik heb wel gordijnen, maar heb ze nooit dicht! En als ik dat uitzicht van jou had, had ik ook geen gordijnen! Maar misschien in de hoek zo'n klein zwart stickertje van een roofvogel? :-)

Gepost door: mizzD | 27-05-09

Ook hier zijn jonge vogeltjes, in het kooitje.
Beneden zit Poes op de uitkijk,van boven zit een kraai constant de wacht te houden.
Bij de jonge eendjes werd er een verstoten, zes werden groter en het kleintje....mocht niet meedoen.
De ooievaar kreeg 4 jongen en kan er maar twee grootbrengen, twee stierven de hongerdood.
Poes kan ik binnen opsluiten, maar aan de rest kan ik weinig doen.


Gepost door: ank | 27-05-09


ik zou de veren beter moeten bekijken maar volgens mij is het een heggemus
alhoewel dat mizz ook kan gelijk hebben hoor !
daarvoor moet ik dat beter bestuderen hahahahah
en mijn soutien jajajajaj die kan soms s'nachts van pas komen
hahahahahahahahah grapjas!!!!

Gepost door: callemie | 27-05-09

Hoi Geert, Ik ben geen vogelkenner. Maar ik dacht eigenlijk aan een soort mus,vraag me nie welke. Callemie kon wel s gelijk hebben.
Wat betreft "Boontje komt om zijn loontje", zou ik wel s voor Boontje met een hoofdletter kunnen doorgaan, hihi :-) Mijn familie is Boonen, dus ...
Nog een fijne woensdag verder!

Gepost door: Ri@ | 27-05-09

Dag Geert Ik dacht aan een mus, maar ik ben er echt niet zeker van. In ieder geval jammer dat het in je handen is gestorven.
Wegens mijn nog steedse revalidatie heb ik een poetsvrouw en 2 weken geleden was ze hier bezig en zette het eten van de katten buiten.
Ineens riep ze me dat er een duif op de grond was beland en ja...de katten waren er natuurlijk vroeg bij.
Ik heb die duif genomen en naar de voortuin gebracht (waar ons katten niet komen). Ik zoek het nummer op van de vogelbescherming en die zeiden dat we die duif bij hen mochten brengen. Maar mijn vriend was nog niet thuis dus dat was wachten.
Ik had daar al wat brood met water gezet en toen mijn vriend thuiskwam was de vogel gaan vliegen. Ik opgelucht...joepie, ik heb een vogel kunnen redden en tegen de poetsvrouw gezegd dat ze geen katteneten meer mag buiten zetten, want daar is die duif natuurlijk op af gekomen!
Nog een heerlijk woensdag gewenst!
Lieve groetjes

Gepost door: Veerle | 27-05-09

ahhhh geert wat zonde , da's de zwartkop man,

die fluiten zó mooi,
misschien heb je erg grote vensters dan denken ze dat ze eronderdooor kunnen vliegen,
plak er wat stckers op??

jammer hoor,

Gepost door: klaproos | 27-05-09

ocharme ... vensterglas heeft al veel vogels doen sneuvelen vrees ik.
Het ziet er me uit als een mus ... maar zoveel ken ik er nu ook weer niet van.

Lieve groetjes

Gepost door: ann . | 27-05-09

:-) blijven denken Geert !!! ge geraakt er wel uit ;-)

Gepost door: ann . | 27-05-09

In en om ons huis en onze tuin heb ik de laatste twee weken ook al enkele dode vogels gevonden.

Misschien ben ik wel te gevoelig, maar het maakt me altijd een beetje verdrietig zo een dood vogeltje te zien.

Mogelijks ook omdat het observeren van levende, vrijuit vliegende vogels mij zoveel genot schenkt?

Trouwens, ik denk vaak: "Oh mijnheer, een mooie vogel wil ik zijn. Met sterkte vleugels..." Inderdaazd, dat wondermooie (kleinkunst)liedje van Tim Visterin - de vogel.

Tot later, Geert!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 27-05-09

1 uur en 10 minuten na publicatie... wist je het toch al? Of geloofde je mij niet? :P

Gepost door: mizzD | 27-05-09

B-NL... wat betreft vogelkennis: 0-2 dan hè!!!
:-)))

Gepost door: mizzD | 27-05-09

. .. Ik heb het hier ook al meegemaakt, vind het altijd zo jammer voor het vogeltje

Gepost door: merel | 27-05-09

Dat van die extra server voor skynet, je zou wel eens gelijk kunnen krijgen. Maar ik ben al een paar dagen aan het nadenken om over te stappen naar Wordpress. En alles in één blog te zetten, nog even testen, wie weet ...

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 28-05-09

De commentaren zijn gesloten.