22-05-09

Drie weken ver in mei - 2

Elke week, elke dag, verandert er nu vanalles in de tuin. Eergisteren een eerste overzichte bijna eind mei, vandaag een tweede.
Alle foto's zijn aanklikbaar en uit eigen tuin.

delphinium_pacific_black_knight_1_210509
delphinium_pacific_black_knight_4_210509
delphinium_pacific_black_knight_2_210509delphinium_pacific_black_knight_3_210509
De Delphinium Pacific Black Knight zou ongeveer 180 cm hoog moeten worden, dit jaar doet hij daar bij mij een meter bij. Misschien door de warme nachten in april ? De plant komt nu in bloei, en ongetwijfeld wordt die straks bij een regen- of onweersbui neergesabeld. Bij die hoogte zijn ze veel te kwetsbaar. Maar eer het zover is, is het wel genieten van de donkerblauwe of donkerviolette kleur, met zwart hart. Wordt ook overvloedig door insekten bezocht.kolkwitzia_1_200509
kolkwitzia_2_200509
De Kolkwitzia Amabilis is een bladverliezende heester die goed winterhard is en heel mooi bloeit met vele roze bloemen. Voorkeur voor volle zon en vruchtbare goed doorlatende bodem. Oude en beschadigde takken worden na de bloei bij voorkeur weggesnoeid. Vermeerderen kan uit een halfrijpe stek in de zomer. Wordt tot 3 meter hoog en breed. Prachtige struik, een aanrader.


veronica_austriaca_knallblau_200509

myositis_210509
Twee keer blauw, maar heel verschillend. De Veronica Austriaca (synoniem Veronica subsp. Teucrium) Knallblau komt nu stilaan in bloei, en zal gedurende enkele weken de ene rand van mijn vijver knalblauw kleuren. De naam zegt het zelf. Heel wat lichter blauw zien we bij het vergeet-mij-nietje (Myositis).trandescantia_andersoniana_innocence_220509
trandescantia_andersoniana_Zwanenburg_blue_220509
De ééndagsbloem. Links de Tradescantia Innocence, rechts de Tradescantia Zwanenburg Blue. Beide zijn niet volledig winterhard, maar bij ons valt dat heel erg goed mee. Ze kunnen terugvriezen in het voorjaar, maar komen nadien weer glorierijk te voorschijn. De planten kunnen na enige tijd wat rommelig worden, en mogen dan teruggesnoeid worden. Elke bloem bloeit één dag, maar de plant houdt dat wel vol van in mei tot diep in september.


geranium_svelte_lilac_2_200509
geranium_svelte_lilac_1_200509
Natuurlijk mogen ook de geraniums hier weer niet ontbreken. Dé ideale plant om alleen te staan, of in groep, of als tussenbeplanting in andere groepen. Eergisteren zagen we hoe de Geranium Psilostemon zo mooi opklimt tussen een rododendron, nu zien we de Geranium Nodosum Svelte Lilac, die een plaatsje zoekt tussen de hosta's. Voordeel is ook: de geranium staat er vroeger op 't jaar dan de hosta's en past zijn hoogte aan aan de groei van de hosta's. Heel gemakkelijk. Zaait zich wel een klein beetje uit, telkens soortvast.dactylorhiza_210509
iris_hollandica_delft_blue_210509

Links iets wat ik zelf nooit rond de vijver of in de moerraszone gezet heb, maar er nu volop te vinden is: de Dactylorhiza Fuchsii of bosorchis. Een soort wilde orchidee. Ik ben er alleszins heel tevreden mee dat die is komen aanwaaien.
En rechts de o zo mooie Iris Hollandica Delft Blue. Prachtige bloem, jammer dat ze niet lang bloeit.geranium_johnson_blue_200509salvia_nemorosa_mainacht_200509
Over de Geranium Johnson Blue had ik het eerder al, maar toen was de bloei nog maar pas ingetreden; nu staat hij volop in bloei. En ook de Salvia Nemorosa Mainacht kwam al aan bod, maar stond ook nog niet echt in vol ornaat te pronken: nu wel.

Commentaren

. . . weet je wat, weinig woordjes alleen maar : een droomtuin ! ! !

Gepost door: merel | 22-05-09

En dán zeg je het niet..!!! Zo'n oh zo mooie iris...HOLLANDICA...die naam zegt het toch ook al!! hahahahahaha!
Schitterende bloemen op een rijtje...de één nog moier dan de ander! Jij had alleen hetzelfde euvel dat ik een keer had: het weer is bijna té zonnig om écht mooie foto's te maken hè!
Die bosorchis zette ik een keer op vakantie op de foto...in het bos dus! hahaha!
Ik moet weer verder!!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 22-05-09

ik weet niet of het ook een hollandia delft blue is maar heb gelijkaardige in de tuin staan
en ja maai nu nen helen boterham zeg
mooie stof voor mijn geheugen op te frissen hihihihi

Gepost door: callemie | 22-05-09

Een ding weet ik zeker, Geert:
Foto's kan jij maken,
maar zulke prachtige bloemen niet!
Je kan er wel goed voor zorgen dat ze lang mooi blijven, en dat doe je ook!

Gepost door: ank | 22-05-09

ohhhhhhh wat een schitterende serie geert,
de ridderspoor staat bij mij een stuk lager :-)
geen mest geven wil ook wel eens helpen dat ze niet zo hoog worden :-)
wat een plant wat een drommbeeld van een bloem.

machtig logje geert,
puur genieten,
dank je wel, vanuit een zonnig brabant
xxx
klaproos

Gepost door: klaproos | 22-05-09

Wow, in jouw tuin, kan ik me denk ik uren bezighouden met m'n fototoestel. Je mag met recht trots zijn op zo'n stukje natuur !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 22-05-09

Weer prachtige foto's! Een prettig, zonnig weekend gewenst!!

Gepost door: Ellen | 22-05-09

een goede morgen mooi he je zie het zo veranderen
en dat is genieten
groetjes

Gepost door: @ludwig | 23-05-09

Prachtige foto's van een schitterende tuin. Dit is echt wel genieten als je daarin zit.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 23-05-09

De commentaren zijn gesloten.