19-05-09

Baby K, de ontnuchtering....

Mag ik iedereen een beetje ontnuchteren a.u.b. ?
Vandaag wordt dus op een perskonferentie de naam onthuld van baby K (niet te verwarren met baby D, da's een ander verhaal).

olifantMoest ik een olifant zijn, ik zou absoluut véél liever geboren worden in Botswana of Zimbabwe of Zuid-Afrika of het noordoosten van India, dan in de zoo van Antwerpen of in een andere zoo.
Ik denk dat ik de goede zorgen die mij de rest van mijn leven zouden te beurt vallen in de zoo, samen met ongestoord voldoende voedsel kunnen eten, écht waar met heel veel plezier zou inruilen voor een onveilige en onzekere toekomst in de wildernis. Waar ik dagelijks wél kan gaan, staan en liggen waar ik wil en waar ik mij tenminste met iets kan bézighouden: voedsel zoeken en vluchten voor leeuwen, tijgers en aanverwanten. En vluchten voor de mens natuurlijk: óók niet onbelangrijk als dier !!

leeuwenIk wil vooral niemand afraden om baby K in de zoo van Antwerpen te gaan bezoeken: de dieren zijn er nu eenmaal, ze moeten gevoederd worden, ze hebben een hok, ze hebben bewakers, dat kost veel geld. En ook de babyborrel halfweg juni zal wel wat kosten. Allen daarheen dus.

Maar ik zal niét gaan.

Waarom ? Hierom. Ik heb jaren in Antwerpen gewerkt, en op het eind waren we gevestigd vlak bij het Centraal Station en de dierentuin. Tussen mijn werkgever en de zoo was er een akkoord dat wij 's middags konden gebruik maken van de restaurants die de zoo rijk is. Via een speciale ingang konden wij gratis binnen tijdens de middagpauze. Die ingang leidde ons binnen in de zoo ongeveer net waar de tijgers zitten.
Eén keer ben ik daar geweest. En ik was er ziek van. Letterlijk zelfs. Ik ben niet verder geraakt dan tijger-in-kooide kooi van de tijgers, of wat voor tijgers moet doorgaan. Ik weet het, die dieren zijn met uitsterven bedreigd, maar liever géén tijgers dan opgesloten tijgers. Bij uitbreiding geldt dat natuurlijk ook voor de olifanten en al de andere dieren. Oók voor baby K, jazeker....
Die tijgers liepen daar dwangmatig van de ene kant van hun "ruimte" naar de andere kant, net als sommige weeskinderen in Roemenië gans de dag met hun hoofd tegen de muur bonken. Daar geleek het heel erg op. Het woord "ruimte" is natuurlijk totaal misplaatst in deze kontekst. Voortdurend wilden ze naar binnen, maar dat was hen niet gegund: de deur was toe, want "het volk" wou tijgers zien, daar hadden ze voor betaald.

Natuurlijk zijn er wel studies die proberen te bewijzen dat dit allemaal niet zo erg is. Wel ik zeg u klaar en duidelijk: ik ben soms heel eigenwijs, en ik geloof daar geen bal van. Nul komma nul, nada !!P.S. Verdenk mij nu a.u.b. niet van enige sympathie voor de onlangs weer aktief geworden ALF groepering. Ik ben verre van extreem in alles (heel verre van zelfs) maar ik zeg wel graag mijn gedacht. En als ik iets te zeggen heb doe ik het op deze blog. Maar dat hadden jullie wel algemerkt vermoed ik.

09:48 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (14) | Tags: dierentuin, olifant, baby k |  Facebook

Commentaren

Wij begrijpen je reactie maar al te goed alhoewel we onze twijfels hebben dat dieren wel kunnen overleven in de wildernis wanneer ze in gevangenschap geboren zijn. Ze zijn al hun oerinstincten dus kwijt. Het is soms idd héél jammer om te zien hoe dieren in een dierentuin leven, de verzorgers mogen hun best nog zo doen er gaat niets boven een dier dat in volledige vrijheid zichzelf mag zijn.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 19-05-09

Hehe... ben vorig jaar met iemand naar de Antwerpse Zoo geweest omdat die er hetzelfde over dacht als jij...m'n verslag staat nog in m'n archief...het was precies zo'n jaar geleden denk ik!
Ik vind dierentuinen leuk...kan er niks aan doen. Vind de misstanden daarginder in Afrika en Azië, de jacht op de olifanten om het ivoor en de neushoorns om hun potentieverhogende hoorns enz, waardoor die beesten dáár aan het uitsterven zijn, meer iets om me druk over te maken, dan over een paar goedverzorgde zoo-dieren. En dat is mijn mening maar hè! :-)
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 19-05-09

Geert, je hebt daar een punt. Wat zeg ik ? Je hebt méér dan één punt. Misschien is alle heisa rond Baby K wel een beetje misplaatst. Maar anderzijds, in Botswana achterna gezeten worden door een hongerige leeuw lijkt me voor een baby-olifant ook geen pretje.
Het olifantje in de zoo is, als ik me niet vergis, een Aziatisch olifantje. Dus dat zou zeker helemaal verloren lopen, daar in Botswana. Haha.
Groeten !

Gepost door: Piet | 19-05-09

Nee... Talleke zal het nog steeds heel erg met jou eens zijn denk ik hahahahahahhaaa!( je zou het haar zelf kunnen vragen...! :-) )

Gepost door: mizzD | 19-05-09

ik ben het volmondig met je eens geert
geen dier in een kooi,

lang leven de vrijheid.

Gepost door: klaproos | 19-05-09

ps..
:-))
nog bedankt voor het ontwikkeln van adsl,
als internet niet had bestaan had ik een boel leuk emensen misgelopen :-)

Gepost door: klaproos | 19-05-09

tja wie houdt ervan om te leven in ballingschap?????? zij niet en wij niet!
ik weet dat de mensen die er werken wel zeer kapabel zijn en dat ze er alles voor doen maar het is en blijft een prison voor deze dieren!
OT het is een bijtje dat haar voorraad inslaat hihihihi

Gepost door: callemie | 19-05-09

Hoi Geert, de media-aandacht rond de geboorte vind ik ondertussen wel overdreven hoor! Het zal wel uniek zijn, maar elk kind dat geboren wordt, vind ik veel belangrijker en dat haalt geen nieuws. Misschien gelukkig maar, want als ze zo met elke nieuwgeborene moesten doen, amai ... je zou voor minder terugkruipen, hihi :-)
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 19-05-09

elk gaatje dat ze vinden hier is dat een klen gaatje in de baksteen aan mijn keukendeur ( ondertussen zijn alle gaatjes van de parasol en de tuintafel gevuld hihihihihi)

Gepost door: callemie | 19-05-09

Oké, op zo'n klein plekje grond zitten is inderdaad niet de meest comfortabele manier van leven voor zulke dieren. In vrijheid zouden ze zich heel anders gedragen ook warschijnlijk, ik kan je absoluut geen ongelijk geven. Maar ik moet ook eerlijk bekennen dat ik graag in dierentuinen rondwandel en kennis maak met dieren die ik anders nooit in levende lijve zou tegenkomen. Het is weer zo'n mes dat langs twee kanten snijdt ...

Ik ben aan de slag gegaan met je idee over die foto van die rank, ga maar 'ns kijken op mijn gewone blog, ik hoop dat de opdracht geslaagd is ...

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 19-05-09

Wat te denken van de dansende beren, het stierenvechten, de hondengevechten die weer terug zijn?
Of honden die levend gevild worden?
Maar ik ben zo'n watje, ik vind alles even erg, ook al die varkens, koeien en kippen naar het slachthuis, ZONDER een leuk leven te hebben.
Hier dicht bij mij de melkveehouder die 600 runderen heeft staan, allemaal aan de ketting, een gerammel van jewelste. Kalfjes worden onmiddellijk apart gezet, en de moeders maar loeien, de nacht door....
Afschuwelijk. Wie zijn wij, De Mensch, dat we dat doen of toelaten???

Gepost door: ank | 19-05-09

Ikke weer,

Ik gebruik het on-line programma dat te vinden is op:

http://www.picnik.com/

Heel handig en gemakkelijk !

Gepost door: Mamapippa | 19-05-09

Inderdaad!!! Ik ben het helemaal met je eens!!! Ik word er zooo opstandig van om de dieren opgesloten te zien... Het enige park waar ik niet met een slecht gevoel buitenkom is Bellewaerde. De "vrije" ruimte blijft natuurlijk beperkt maar als ze willen kunnen de leeuwen en tijgers toch rennen, zelfs in het water gaan... Maar toch, liever niet... geen enkel dier zou men mogen opsluiten!!!
Ik voel mij zelfs schuldig naar mijn eigen katten toe, ik ben verhuisd naar een kleinere woning en ik vraag mij dikwijls af of ik mijn katten niet te kort doe...
Akkoord, in 't wild betalen de dieren hun vrijheid soms met hun leven maar verdikke, dat ze de mens eens opsluiten in de zoo!!! Dáár ga ik met plezier naar kijken!!! ;-)) Alle gekheid op een stokje, vrijheid is onbetaalbaar... Laten we toch gewoon de natuur zijn gang gaan... We bemoeien ons véél te veel en daardoor is al ontzettend veel stuk gemaakt... Ach... das echt mijn stokpaardje...

Gepost door: Tal | 20-05-09

Terug vrijlaten is ook niet echt een optie voor die beestekes he?

Ze zijn gedomsticeerd, en dus kunnen we niet anders dan ze in leven blijven houden .. of ken je een alternatief?

Gepost door: Tina | 24-05-09

De commentaren zijn gesloten.