11-05-09

Twee weten meer dan één ?

Ik ben al enige tijd op de sukkel, al is dat realief. Mijn linkeroor speelt al anderhalve maand met mijn voeten.

Sinds 11 april sta ik eigenlijk qua diagnose nog niet veel verder.
Druppels, suspensies en periodieke konsultaties bij de ORL brengen tot nu toe niet wat de ORL er zelf van verwacht. Zodanig dat ze donderdag laatsleden zélf besliste voor een "second opinion", zoals ze dat in het mooi Vlaams noemen. (voor de noorderburen: ORL-arts = KNO-arts)

Sinds mijn operatie een dikke 15 jaren geleden ga ik op de verplichte jaarlijkse kontrole bij vader & zoon ORL, in het Gentse tamelijk bekende namen. Sinds een aantal jaren is vader op pensioen, en vervangen door een jonge, en naar vaders zeggen zeer bekwame, vrouwelijke ORL. Ik heb geen enkele reden om daaraan te twijfelen.
Donderdag liet ze mij tijdens het uitgebreid onderzoek weten dat alles verbetert, maar traag. En - daar verschoot ik wat van - dat de volgende afspraak bij haar kollega zal zijn, de zoon ORL. De uitleg die ze daarvoor gaf kan ik voor 99.9% volgen: sowieso overleggen ze met elkaar over hardnekkige gevallen, en dan heeft ze liever dat hij het zelf gezien heeft, zodat ze op een deftige manier kunnen overleggen.
De tijd dat dokters te ijdel waren om raad in te roepen van een ander ligt dus gelukkig achter ons. En als wij in ons beroepsleven aan een kollega raad vragen, is dat normaal. In sommige bedrijven wordt er trouwens weinig anders gedaan dan vergaderd en gepalaverd. Maar bij een dokter blijft voor 0.1% de vraag hangen: zou ze het misschien zelf niet meer weten ?

Ik ga voor de meest positieve gedachte en zeg "chapeau" omdat ze zélf op een bijkomende mening en de ervaring van een oudere ORL aanstuurt.
Wat denken jullie ?

10:44 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (14) | Tags: cholesteatoom |  Facebook

Commentaren

Oorproblemen zijn vooral erg lastig, soms zeer pijnlijk, of je raakt er door uit het evenwicht hè? De arts heeft gelijk, het is altijd goed een ervaren iemand te raadplegen.

Gepost door: danique | 11-05-09

ORL... in het Gentse een tamelijk bekende naam...het zegt mij echter niks hoor, Orl...en ik ben tegenwoordig toch vaak in Gent! hahahahahahaa!
Geintje...en vind het super van die vrouw dat ze haar collega erbij roept..niks mis mee, wilde dat mijn tandarts dat af en toe ook eens deed, die eigengereide bal! Misschien is het meer aan vrouwen eigen dat ze zich zo wat kwetsbaarder op durven stellen..want kijk...jij denkt toch ook meteen erbij dat ze het misschien niet zo goed weet..?? :P
Maar je opmerking op mijn blogje, dat we binnenkort misschien van jou af zullen zijn...dat heeft hier niet mee te maken toch? Je kunt eenzijdig doof nog steeds bloggen...helemaal doof zelfs lijkt me...alleen blind zou misschien lastig zijn..! :-)
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 11-05-09

Zeker is zeker !
En als ze de raad van een bijkomende arts vraagt, wil dat helemaal niets zeggen over haar capaciteiten, maar alles over haar zorg voor de patiënten. (Denk ik toch ...)
Ik moet hier even bij vermelden, dat ik versteld sta van je lenigheid...als je oor met je voeten kan spelen, wil dat al wat zeggen hè :-)

Gepost door: Mamapippa | 11-05-09

Goed zo! Je spreekt dan wel in raadselen, maar ik wacht wel af...ik ben een geduldig mens! :-)))

Gepost door: mizzD | 11-05-09

ja een tweede mening is toch beter dan geen hé
eerlijke madam dan toch hé
OT het blauw gespuis reed rond op het circuit van Francorchamps dus daar hoeven geen platen hé hihihi

Gepost door: callemie | 11-05-09

Ik vind het super dat ze hun fierheid opzij zetten in 't belang van de patiënt. Jij kan er alleen maar goed bij varen hé.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 11-05-09

Wat denken jullie ? is je vraag.
Ik denk dat je te allen tijde zelf verantwoordelijk bent voor de zorg die je kiest. Mensen zeggen vaak, en vooral als iets misgaat, het is de schuld van de arts. Belangrijkste is vooral het kiezen van een goede arts, ik wens voor je dat dat bij deze ook het geval is. Ervaring van een arts kan een pré zijn, en een goede naam hebben ook. Dan nog, kunnen er oorzaken zijn waardoor niet altijd alle problemen verholpen kunnen worden.
Een "second opinion" geeft je, zeker als men tot eenzelfde conclusie komt, meer houvast.
Verder denk ik dan ook nog dat je bij een Universitair Medisch centrum vaak erg goed, of het beste terecht kunt, zeker als je iets hebt wat niet vaak voorkomt....
Dat denk ik omdat ik dat tegenkom in mijn 20 jarig taxivervoer van en naar ziekenhuizen.
Maar,
luister vooral naar je eigen gevoel.
Hou je haaks, Geert, het komt goed!

Gepost door: ank | 11-05-09

da's zeker geert, overlegge en praten met elkaar lijkt voor sommige mensen op gezichtsverlies,
ik kan het toejuichen dat overleg, en zeg chapeau:-)

Gepost door: klaproos | 11-05-09

Geert, Als die twee artsen met elkaar overleggen, dan kunnen jouw linkeroor en jouw voeten daar alleen maar voordeel bij halen.
Ik hoop dat ze jou in ieder geval kunnen helpen om van je oorprobleem vanaf te geraken.
Groeten !

Gepost door: Piet | 11-05-09

hoi,geert twee weten meer dan één !!
by the way,jou foto vinden was niks,
maar dat behang!!! ;-))
nog een fijne avond....

Gepost door: guusje | 11-05-09

Ik kan het alleen maar toejuichen dat artsen vandaag vlugger van hun pied-de-stal afkomen. Zo komen ze ook een stuk menselijker op de patiënt over. Tenslotte zijn zij zelf ook maar mensen en zeker niet onfeilbaar. Heb er vertrouwen in Geert. Het zal wel goedkomen met je oor.
Je tekstje over de bromvlieg is grandioos, maar zo vertrouwd. Ja, waarom willen die beesten binnen en onmiddellijk terug buiten. Héél ergerlijk. Ik kan ook niet tegen het gezoem. Gelukkig onze poezen ook niet en zij proberen ze dan zo snel mogelijk te vangen met alle risico's voor de bloempotten op vensterbanken.
Deze ochtend was het hier aan het regenen en eigenlijk was ik superblij, want alles in de tuin had hier ook héél grote dorst.

Gepost door: stefanie | 11-05-09

Hoi Geert, Beter dat ze raad vragen bij twijfel, dan dat ze je aan t lijntje blijven houen. Datzelfde vind ik ook van een huisdokter. Als ie t zelf nie weet, moet je doorverwezen worden.
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 11-05-09

voordeel Het voordeel van het aanraden van een second opinion is volgens mij dat de arts naar wie je verwezen wordt, alles met de frisheid van een eerste indruk kan beoordelen. Het spreekt voor de competentie van uw arts als zij openlijk laat merken dat zij aan de limiet van haar kennis gekomen is, of zich wilt verzekeren van de juistheid van haar eigen advies. Niemand op deze aardbol is immers alwetend, zelfs niet de artsen, al zouden de meesten onder hen dat graag zo doen overkomen! Jouw arts dus blijkbaar niet. Dat pleit voor haar intelligentie en dienstbaarheid.

Gepost door: Vlammetje | 11-05-09

Maar dokters moet je nu ook de hemel niet in prijzen hoor,net als bij andere 'jobs' doen ze het allemaal voor het (vele) geld.
Bij mij hebben ze na 8 jaar nog niet kunnen vaststellen wat er mis is.
Eens je de deur achter je dichtgedaan hebt zullen ze niet verder zoeken, maar het volgende betalend ' object ' laten binnenkomen in hun kabinet.
Ben blij dat jij tevreden bent met uw artsen.

Gepost door: Roy | 12-05-09

De commentaren zijn gesloten.