09-05-09

Eén week ver in mei - 2

Eergisteren was er deel 1, vandaag deel 2.
Mei en juni zijn dé maanden bij uitstek waar alles voortdurend verandert. En waarin je elke dag weer andere vaste planten aan hun bloeicyclus ziet beginnen. Sommige zullen dat bijna gans de zomer uithouden. Als het weer meezit, dus als er geregeld wat water uit de lucht valt. Liefst 's nachts natuurlijk !!
Alle foto's zijn aanklikbaar en uit eigen tuin.

rododendron_paars_060509_2

rododendron_paars_060509_1
Dé Rododendron bij uitstek: paarskleurig, zoals je ze in het wild aantreft. Met een mooi donkergroen blad.deutzia_rosea
ajuga_reptans_atropurpurea_060509
Links een impressiefoto van de Deutzia Rosea. Veel ga ik er hier nu niet over zeggen, want volgende week wordt er een volledig artikel aan gewijd op mijn blog. Zeer rijkbloeiend !
En rechts de bodembedekker Ajuga Reptans 'Atropurpurea'. Het is een groenblijvende bodembedekker met bronspaarse bladeren die in het voorjaar korte aren vormt met blauwe bloemen. Hij breidt zich met bovengrondse uitlopers uit, en heeft in mijn tuin de neiging zich te verplaatsen. D.w.z. dat de uitlopers nieuwe planten vormen, maar de oorspronkelijke plant na hooguit 2 jaar weg is, en zo staat hij telkens op een andere plaats. En niet altijd waar je wilt, gelukkig zonder andere planten te verstikken. De hoogte van de bladeren is immers hooguit 10 cm. De groene bladeren op de foto zijn niet van de Ajuga.


dodecatheon_meadia_2
dodecatheon_meadia_1
Dodecatheon Meadia of Twaalfgodenkruid. Een polvormende vaste pant die niet veel hoger wordt dan een 25-tal cm en goed wintervast is. Na de bloei in de lente neemt de plant een rustpauze. De bloemetjes zijn bleekroze met teruggeslagen kroonbladen. De plant staat het liefst op een vochtige maar goeddoorlatende grond in de halfschaduw. Zeer mooie bloemetjes en omdat ze zo klein zijn moest ik bijna op de buik gaan liggen om ze te fotograferen. Met een mooie blauwe achtergrond als gevolg.


geranium_sanguineum_060509geranium_sanguineum_040509
Ook nu mag de Geranium niet ontbreken. Deze kwam al wel eerder eens aan bod, maar staat nu op zijn mooist: de Geranium Sanguineum. Het is een relatief lage geraniumsoort die gewaardeerd wordt omwille van de lange bloei, de mooie herfstverkleuring en zijn semi-wintergroen karakter. Pas laat in de winter is er geen bladgroen meer te zien, maar kort nadien komen de nieuwe scheutjes al te voorschijn. Vermeerdert zich via korte ondergrondse worteluitlopers en via zaad. Een goede bodembedekker tot 25 cm, maar in een warm voorjaar zoals 2009 durft hij wel eens wat hoger uitgroeien (tot 40 cm) om dan te door wind en regen wat open te vallen. Hét moment om hem goed terug te snoeien wat hij heel goed verdraagt. Groeit en bloeit dan weer opnieuw. In mijn tuin tref je die zowat overal aan.


aquilegia_080509

allium_040509
Aquilegia, of akelei. Ik had het er eergisteren al over. En hier lager ook. Zaait zich dus heel gemakkelijk overal uit - iets te gemakkelijk soms. Het resultaat is vaak heel verrassend, zoals hier links: helderwit hart, met daarrond blauwpaarse kroonbladen. Amper 20 cm hoog, zodat ik plat moest gaan liggen om er iets van te zien. Ik ben benieuwd tegen volgend jaar.
Rechts de Allium, of sierui. Welke het is weet ik niet meer, maar 't is in elk geval prachtig.


aquilegia_060509_1
aquilegia_060509_3
Nog wat akelei, rozekleurig dit keer. Nooit gekocht, is er vanzelf gekomen.

Commentaren

Nonkel Geert, mag ik vanmiddag ne keer in uw tuin komen de paparazzo uithangen?

Gepost door: Celine | 09-05-09

Geen probleem ! Ik zal wel aan 't werk zijn maar niet in uw weg lopen natuurlijk - hoop van u hetzelfde :-)))

Gepost door: Geert | 09-05-09

Ja heb mij bedacht, ik ga nog een dutje doen, ben er nog ni volledig door :) Morgenvoormiddag misschien!

Gepost door: Celine | 09-05-09

inderdaad even gaan liggen en de mooiste foto's komen.
Geeft een heel ander beeld van deze prachtige planten in jouw Paradijs!

Gepost door: ank | 09-05-09

. . . al die bloemen . . . het kleurt zo mooi

Gepost door: merel | 09-05-09

Hoi nonkel Geert! :-))) Prachtige foto's weer...maar het is dan ook een prachtig onderwerp om te fotograferen hè! Die deutzia, die zag ik toevallig net onderweg toen ik aan het wandelen was...zeer rijke bloei inderdaad!! Alliums heb ik ook vaak gehad...'k zie ze nu niet meer. Maar de Ajuga zeker weten van wel! Mooi...ik vind het blad al mooi...en die rozetjes werken zichzelf steeds verder hè..grappig!
Wat het foto nemen op de buik betreft...dat doe ik niet hoor...gewoon het cameraatje eronder houden en knippen zonder dat je ziet wat je neemt...meestal een paar keer en dan op de pc kijken of het wat is. :-)))
Ik stuurde je net een mailtje met een fotootje met nog veel meer molens...jaaa, we lopen hier met molentjes hoor, ik voorop! :-)))
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 09-05-09

Ik geniet van je bloemenfoto's !
De toegevoegde waarde van een bromvlieg moet ik je schuldig blijven, ik zou het echt niet weten. En ja, je had het juist met de firma 'B.', die iedereen al meermaals lastigviel met telefoontjes. 'k Vind je idee knap, al die televerkoopdingen aanklagen wegens stalking, want daar begint het soms wel op te lijken !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 09-05-09

ik zal ook ne keer nen toer in uwen hof komen doen zenne en een beetje stekskes komen pakken voor in mijnen hof want buiten de azalea de rodho en de paardebloemen en o ik vergat heeeeeeeeeeel veeeeeeeeeeel meiklokjes is het niet nog een beetje poverkes!!!

Gepost door: callemie | 09-05-09

Hoi Geert, Je bent wel echt een bloemenkenner hé :-)
Ik hou van bloemen, maar ken jammer genoeg nie veel namen, en zeker de Latijnse benaming niet.
Nog een fijne zondag!

Gepost door: Ri@ | 10-05-09

heerlijk toeven in je tuin vandaag geert,
ik loop nóg eens rond en snuffel hier en daar,
en zet me dan in een stoeltje om de rest van de dag alleen maar te genieten met kijken :-)

Gepost door: klaproos | 10-05-09

Goed bezig! Dag Geert van Alcatel vroeger... Die prachtige natuurbeelden ... natuurlijk, dat ben jij die al dat moois hier laat zien. En inderdaad, die zwanzer van toen, dat ben ik. Na mijn afscheid op Alcatel ben ik plots dag en nacht gaan studeren. Toevallig maakte ik deze week ook een kikje van die sierajuinen. Het komt nog eens op mijn blog met een linkje naar hier.
Heel tof om dit hier te ontdekken en opperbeste groetjes,

Gepost door: Gidsjoris | 10-05-09

De commentaren zijn gesloten.