04-05-09

Voor elk wat wils

Niemand die het niet weet kan vermoeden wat er achter mijn huis ligt. Want er is wel degelijk een stijlbreuk tussen de straatkant en de achterkant.

Die achterkant is hier al vaak aan bod gekomen, en zal nog vaak te zien zijn. Omdat hij elke week weer een totaal andere aanblik geeft, zoals nu hieronder. Alle foto's aanklikbaar.
panorama300409


Vroeger trok mijn voortuin op niets; een jaar of drie geleden heb ik die ook eens onder handen genomen. Met twee doelstellingen: het moest onderhoudsvriendelijk zijn, en het moest 'proper' zijn.
In tegenstelling tot achteraan is het vooraan een strakke stijl geworden, met veel groen.
voortuin1


De aanplantingen beperken zich tot Spirea Japonica 'Anthony Waterer', wat binnenkort voor wat kelur zal zorgen, een haagbeukhaag (Carpinus Betulus) en Fargesia sp. Jiuzhaigou 1, een niet-woekerende bamboe die ik gebruikte als afscherming naar de straat.
voortuin_2voortuin_3
Aan de linker zijkant, waar er veel schaduw is door een aantal bomen die naast mijn perceel staan, heb ik ook gebruik gemaakt van bamboe, de Fargesia Murielae 'Simba', die best in schaduw of half-schaduw gedijt. Een frisgroene bamboe die mooi overhangt.
voortuin_4voortuin_5
Aan de rechter zijkant is er ook veel schaduw, door het huis zelf, en daar werd ook gebruik gemaakt van de 'Simba', gekombineerd met grondbedekkende klimop naast het pad naar de voordeur. Dit werd pas onlangs aangelegd: de bamboe zal een kleine halve meter lager blijven dan de haag, zodat die wat wegzit, en de milieuvriendelijke folie, op basis van zetmeel van mais, waarin de klimop werd geplant, moet nog verteren. Zie linker foto.
Op de rechter foto een pad voorlangs het huis om de linkse zijkant te bereiken - de achteringang.
Alle bestrating heb ik zelf aangelegd. Hoe dat in z'n werk gaat, en hoe bamboe het best wordt aangeplant zodat je er nadien NOOIT last mee krijgt, komt hier ook wel eens aan bod.
voortuin_6voortuin_7

Oh ja, dit was ik bijna vergeten. Sinds ik een strak aangelegde voortuin heb weet ik wat het meeste werk is: natuurlijk of strak. Dat zij die een strakke tuin hebben mij niet meer komen vertellen dat er teveel werk aan is. Nog niet het tiende part vergeleken met een natuurlijke tuin. Dáárin heb je nóóit gedaan.

Commentaren

Zeg Geert, ben je zeker dat er maar één exemplaar van jou rondloopt? Of heb je jezelf toch gekloond? Hoe krijg je dit moois zomaar op je eentje voor mekaar? Chapeau!

Gepost door: stefanie | 04-05-09

Mooi ... en gezellig, vakantie in eigen tuin?
Bloggroeten vanuit een groen Hageland!
Groetjes

Gepost door: Chris | 04-05-09

mooie voortuin, zelf hou ik van een engelse tuin,maar omdat al het werk voor mij is,en ik door de reuma beperkt ben ,hou ik het ook bij strak,ik heb ook fargesia staan,maar in kuipen,zou het willen gebruiken als tussenhaag met de buren, is dit een woekerende soort?
grtjs...

Gepost door: guusje | 04-05-09

:-))
ik hou van een natuurlijke tuin,en dus ehhhh spreek ik je tegen want ehhh onkruid valt bijna niet op tussen de planten:-))

een prachtige vijver geert:-)

Gepost door: klaproos | 04-05-09

Denk dat uw meeste tijd in de tuin kruipt, en bedoel niet met erin te zonnebaden ;-))

Gepost door: roy | 04-05-09

Als je na het werk ook maar tijd neemt om te relaxen in zo'n schitterende tuin, Geert!

Gepost door: ank | 04-05-09

Ik hou van een vrij natuurlijkr tuin...dus niet strak en ik denk dat er in een tuin altijd veel werk is maar ik hou wel van een tuin en vooral een grote tuin...liefs

Gepost door: Yolanda | 04-05-09

Heel mooi en uitnodigend is je strakke tuin, Geert. Al vind ik hem nog niet direct strak, hoor, hij glooit van het een in het ander, en dat maakt vloeiend genoeg, vind ik. Echt mooi.

Gepost door: Inebegijn | 05-05-09

De commentaren zijn gesloten.