30-04-09

Viburnum Plicatum Mariesii

viburnum_plicatum_mariesii_1_300409Op de foto hier rechts (aanklikbaar, zoals alle foto's hier) zie je op de voorgrond de Exochorda Macrantha The Bride, met links en rechts daarvan enkele Viburnums: de Viburnum Plicatum Mariesii.
De Viburnum is een bladverliezende, bossige, breed uitgroeiende heester. Volledig winterhard, soms wel onderhevig aan de verwelkingsziekte (zie achteraan).

viburnum_plicatum_mariesii_2_300409De cultivar 'Mariesii' heeft een opvallende quasi horizontaal gelaagde takkenstruktuur waarop eind april en in mei grote ronde bloemhoofdjes groeien met witte schutbladen.

viburnum_plicatum_mariesii_4_300409De bladeren van de struik zijn eirond, spits en aan de voet wigvormig. Langs de rand is het blad getand. De verdiept liggende nervatuur is heel goed te zien. Op die nerven is een lichte beharing waar te nemen. In de herfst verkleuren de bladeren naar roodachtig paars.

viburnum_plicatum_mariesii_6_300409De bloemschermen zitten langsheen de volle lengte van de horizontale takken, en bestaan uit roomwitte, vruchtbare bloempjes in het hart met daarrond een weelde aan opvallende, steriele, zuiver witte bloemen. Later op het jaar zijn een weinig rode bessen aanwezig, die naar zwart verkleuren. Veel sierwaarde hebben die niet, op dat moment trekt het verkleurde blad de volle aandacht.

viburnum_plicatum_mariesii_5_300409

De Viburnum Plicatum Mariesii groeit het best op een vruchtbare vochthoudende bodem; volle zon wordt verdragen, halfschaduw is beter. De hoogte bij mij in de tuin loopt op tot bijna 3 meter, wat beduidend meer is dan de 1.5 à 2 meter die in sommige artikels over deze Viburnum te lezen is. Drie meter lijkt echter wel een normale hoogte, want zo staat die ook aangegeven in de Atrium Tuinplanten Encyclopedie. De breedte kan ook oplopen tot 3 à 4 meter.
viburnum_plicatum_mariesii_3_300409De struik hoeft weinig gesnoeid te worden. Op latere leeftijd kunnen vanuit de voet soms vertikale nieuwe scheuten groeien. Ofwel worden die weggesneden, zodat de gelaagde struktuur intakt blijft, ofwel worden een aantal van die scheuten aangehouden om geleidelijk aan de oude en minder bloeirijke takken te vervangen. Als er toch gesnoeid wordt: liefst na de bloei, maar mijn ervaring leert me dat het er eigenlijk niet echt op aankomt.

Verwelkingsziekte: het plots afsterven van takken van struiken, bomen of andere planten, zonder aanwijsbare oorzaak. Dit wordt veroorzaakt door bodemschimmels die via de sapstroom doorheen de plant worden meegevoerd.
Doet zich voor bij Acer (esdoorn), Catalpa (trompetboom) Cercis (judasboom), Clematis, Fraxinus (es), Robinia (acacia), Tilia (linde), Ulmus (iep), Vitis (druiven), Berberis (zuurbes), Cotinus (pruikenboom), Erica (heidekruid), Ligustrum (liguster), Rhus (fluweelboom), Ribes, Syringa (sering) en Viburnum (sneeuwbalstruiken).
Een interessant artikel daaromtrent vind je hier. Bestrijding is mogelijk met bvb. Sporgon. In tegenstelling tot wat in het artikel wordt aangegeven heb ikzelf mijn Catalpa wel kunnen redden door die heel drastisch terug te snoeien. Staat ondertussen alweer 4 jaar ongestoord verder te groeien.

Commentaren

Een prachtige plant !
Ik heb ook 'ns gekeken naar die foto van die tuinschermen. 't Is mooi, mooier dan gewoon maar 'draad'. Ik hoop dat we ook een oplossing vinden...

Zonnige groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 30-04-09

. .. Mooie foto's en prachtige plant. Toch fijn hoe de natuur weer kleur bekent en alles groeit en bloeit

Gepost door: merel | 30-04-09

Geert, Naast de klassieke sneeuwbalstruik heb ik er zo ook een tweetal in m'n tuin staan. Ik vind het een prachtige struik omdat hij zo mooi in de breedte uitgroeit. Deze viburnum is één van mijn favorieten.
Ik heb met respect jouw mooi eerbetoon aan je moeder gelezen. Het was een moedige dame die nog steeds in jullie hart aanwezig is.
Groeten !

Gepost door: Piet | 30-04-09

Geert Ik zie graag bloemetjes, planten en groen,maar groene vingers heb ik niet., vandaar dat ik zo weinig reageer op jouw blog. Maar 'k vind het leuk dat je af en toe een bezoekje brengt aan mij, bedankt!

Gepost door: Leen | 30-04-09

Maar goed dat deze mooie plant wat extra aandacht krijgt bij jou, Geert!

Gepost door: ank | 30-04-09

mooi geert .
ik heb hem hier staan en hij staat mooi in bloei,
in tegenstelling tot de viburnum tinus die erg ingevroren is,
groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 30-04-09

Ha, ja, de linde, die heb ik hier ook, een gevederdel linde, supermooi blad.
Prachtige tuin hoor man.

Gepost door: roy | 30-04-09

goeimorgen. weer iets wijzer geworden....
groene grtjs....

Gepost door: guusje | 01-05-09

De commentaren zijn gesloten.