28-04-09

Vreselijk onkruid - deel 3

Vandaag de derde en laatste in een reeks van drie met als gemeenschappelijk thema "onuitroeibare onkruiden": de familie Convolvulaceae (Winde) met Convolvulus Sepium of haagwinde (hagewinde) en Convolvulus Arvensis of akkerwinde. Synoniemen zijn Calystegia Sepium - Calystegia Arvensis. Kwamen reeds aan bod: zevenblad en heermoes.
De foto's (aanklikbaar) zijn van KU Leuven, campus Kortrijk en eens niet uit eigen tuin, daarvoor is het nog iets te vroeg.calystegia%20sepium-haagwinde-03087
Het is echter wél al het moment om aan de bestrijdig (of het gevecht) te beginnen, vandaar de timing van het artikel.

Iedereen kent ze wel, maar niet iedereen kan ze uit elkaar houden. Je kan haag- en akkerwinde uit elkaar houden door de vorm van het blad, door de groeiwijze en vaak door de kleur van de bloem. Haagwinde kan tot 3 meter hoog gaan, heeft altijd witte bloemen en convolvulus%20arvensis-akkerwinde-03071heeft een groot blad
met spitse top en afgeronde "oortjes" aan de voet - zie eerste foto hierboven.
Akkerwinde heeft meestal wit met roze bloemen (soms uitsluitend wit), gaat zelden hoger dan 1 meter en heeft en een kleiner blad met spiesvormige basis zoals op de foto hiernaast.

Calystegia%20sepium_3455De foto links toont de bloemen van haagwinde, die hieronder is akkerwinde.
Winde vormt lange kruipende wortelstokken van waaruit twee soorten stengels groeien: opklimmende en windende stengels waarop de bloemen zullen groeien en ook horizontale stengels die op zoek zijn naar een beklimbaar opstakel. Die kunnen rustig verschillende meters ver op zoek gaan zonder te wortelen. Het is dus belangrijk ze daar op dat moment vóór te zijn. Als ze iets gevonden hebben waarlangs ze kunnen klimmenconvolvulus%20arvensis-akkerwinde01 gaan ze daar stevig wortelen en ontstaan er weer windende stengels, en eigenlijk een nieuwe plant. Als er ook na enkele meters geen obstakel gevonden wordt, kan de top van de horizontale stengel in de grond dringen en daar een knolletje vormen, dat kan overwinteren en tot een nieuwe plant kan uitgroeien. In het najaar sterven de bovengrondse delen af,
 maar net onder het oppervlak én diep onder de grond zitten oerwinteringsknoppen klaar om in het voorjaar in aktie te schieten. Wat ze zonder twijfel ook zullen doen !

convolvulus%20arvensis-akkerwinde-03072Links akkerwinde, hieronder haagwinde.
De plant geeft voorkeur aan een natte tot vochtige en voedselrijke grond, liefst met ruim zonlicht. Bovendien, om de ramp noig wat te vergroten, winde plant zich ook voort via zaad, en de zaden kunnen jaren inaktief blijven wat het nog moeilijker maakt: je bent er nooit vanaf. Wat verderop zal je lezen dat de beste manier om de plant te bestrijden calystegia%20sepium-haagwinde-03088 ook hier weer is: ze uitputten. Een tip om dat karweitje te vergemakkelijken: plaats een bamboestok naast jonge scheuten en laat die langs die bamboestok omhoogklimmen, zodat je ze gemakkelijk kan verwijderen. Eens ze zich in een andere plant hebben genesteld: onderaan afsnijden, laten afsterven en pas dan verwijderen.

 


Bestrijdingsmogelijkheden:

  • De plant uitputten door konsekwent steeds opnieuw het bladgroen te verwijderen; geen gemakkelijke klus als de plant zich in het midden van een border begint te manifesteren.
  • Schoffelen indien mogelijk, steeds opnieuw. Afgebroken wortelresten groeien uit tot een nieuwe plant, tenzij er opnieuw tijdig geschoffeld wordt. Zoals ik al zei: steeds opnieuw.
  • Mulchen helpt niet!! Integendeel: winde stelt organisch materiaal op prijs !!
  • Gebruik van produkten die glyfosaat bevatten (round-up) helpt zeer weinig.
  • Silvanet (van Edialux) is een bestrijdingsmiddel dat wel werkt, maar ik geef de voorkeur aan handmatig verwijderen om de plant uit te putten. Let ook op: Silvanet is schadelijk voor de meeste houterige gewassen.

Commentaren

Ondanks dat het onkruid is, zijn het toch mooie bloempjes !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 28-04-09

Geert, Op de foto ziet het er feitelijk een aantrekkelijk plantje uit. Maar als het plantje zich in je border nestelt is het geen zicht.
Je geeft heel goede tips. Dat van die bamboestok ga ik onthouden.
Groeten.
Ps. Je zat er niet ver naast met je reaktie op mijn blog. Je was niet Latem, maar Deinze.

Gepost door: Piet | 28-04-09

afshuwelijk onkruid wat het wel heel mooi doet in een weilnad geert:-)
in mijn vroegere tuin was het aan het oprukken en ik ben bang dat dat alleen maar erger is geworden, maar ik heb dáár geen zorgen meer over:-)

sterkte hé,
groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 28-04-09

das nu ne keer een vresleijk onkruid si
het wurgt alles en ik krijg daar serieus de webbekes van!!!!!
ik zit ze maar steeds uit te trekken dus ik zit goed met je raad hé!

Gepost door: callemie | 28-04-09

. . . en toch, als onkruid op de juiste plaats staat heeft het ook zijn charme.
Dank-je-welletje voor je reactie bij mijn laatste gedicht, ik ga ervan blozen, schrijf gewoon maar wat woordjes hoor.

Groetjes

Gepost door: merel | 28-04-09

mooi het zijn toch mooie bloemen, daar geef ik mamapippa groot gelijk in!
en het is zoals men zegt hé:
onkruid is kruid dat op de verkeerde plaats staat.
groetjes

Gepost door: cindy | 28-04-09

Een kruid is goed
maar als er "on" voor staat
is het iets wat weg moet.

Onkruid moet verdwijnen
zodat de andere planten
niet weg hoeven kwijnen.

Het onkruid mag niet leven
terwijl ze toch ook vaak
de mooiste bloemen geven....

ank

Gepost door: ank | 28-04-09

ik heb een groentetuin en ik heb het ook. ik heb gaas om mijn tuin heen en dat is ideaal voor deze planten. en btw, ze planten zich op 3 manieren voort, namelijk via zaad, om dat te voorkomen moet je gewoon de bloemen eraf halen. via uitlopers over de grond net als bij aardbeien, die kun je gewoon afsnijden. dan ook nog via wortelknollen. die moet je tijdens het spitten uit de grond halen. ook uitputten is heel erg effectief. gewoon afsnijden. ook kan je met een gasbrander de boel beneden afbranden. dat kan je ook doen als ze net uit de grond komen.

ik hoop dat jullie hier iets aan hebben.

Gepost door: sam | 05-01-13

Bedankt voor de duidelijke omschrijving, daar heb ik nu echt iets aan gehad. Spijtig dat je blog gestopt is.

Gepost door: Lies | 04-08-13

De commentaren zijn gesloten.