19-04-09

Exochorda Macrantha "The Bride"

Exochorda_4_180409Wie weet er waarover ik het heb als ik spreek over de parelstruik ? Of de Exochorda ? Weinigen onder ons, want deze struik wordt veel te zelden aangeplant.
Hortensia's met massa's in onze tuinen, want de tuincentra smijten er haast mee, of - als het wat elitair moet zijn - een olijfboom. Olijfbomen horen thuis in Italie, Griekenland en omstreken.
Nu krijg ik het aan de stok met mijn schoonbroer, maar hem vergeef ik dat nog, want hij IS een Griek, en soms zelfs een koppige Griek: dus er stáát een olijfboom in zijn tuin, midden in Vlaanderen.

Exochorda_3_180409Maar laat ik het dus hebben over de mooiste onder de Exochorda's: de Exochorda Macrantha "The Bride".
Deze winterharde struik is bladverliezend maar krijgt vroeg in de lente jonge frisse smalle blaadjes. De groeiwijze is licht overhangend. Zeker als ze in april en mei met hun tamelijk grote witte bloemen getooid zijn buigen de takken door. Echter zonder slordig te worden na een regenbui. De hoogte bereikt nauwelijks meer dan 1m50. En daardoor is de struik uitermate geschikt voor kleinere tuinen en voor in de border Exochorda_1_180409als achtergrond. Ik ben aan het proberen om haar ergens langs een afsluiting hoger te laten groeien door middel van opbinden, maar erg graag heeft ze dat niet. Dat zie je duidelijk op de foto hiernaast: de takken groeien niet omhoog, ook niet zijdelings, wel naar beneden gebogen. Op de vergrootte foto (aanklikken) zie je dat nog beter. Alle foto's zijn overigens aan te klikken.
Ik spreek hier van "haar" en "ze" omdat ik ergens las dat de struik in bloei dermate mooi is, dat het onmogelijk een "hij" kan zijn. Zodus...

De bloemen van de Exochorda Macrantha lijken op parels, vandaar de Nederlandse naam parelstruik, en zijn écht wit. Witter dan wit, zals ze zeggen. Binnenin hebben ze een groene parel.
Exochorda_2_180409Na de bloei mag de struik teruggesnoeid worden, waarbij je weinig verkeerd kan doen. De hoofdtwijgen laat je staan, de zijvertakkingen mogen teruggesnoeid worden.
De standplaats is het best in volle zon, op een bodem die licht zuur mag zijn. Zoals de meeste bodems dus.
Vermeerderen kan gebeuren door kruidachtige stekken in de zomer of uit zaad in de herfst. Ik vermoed heel sterk dat het via afleggers ook heel goed moet lukken.
Dus: winterhard, rijke bloei, beperkt in hoogte, gemakkelijk te snoeien: wat wil een mens nog meer ?


Exochorda_5_180409Andere variëteiten zijn:
  • Exochorda Korolkowii, tot 4m hoog
  • Exochorda Giraldii, tot 4m hoog
  • Exochorda Racemosa, tot 2m50 hoog, haat kalk

Voor alle duidelijkheid: de foto hiernaast is wel degelijk ook van de Exochorda Macrantha "The Bride". Op de grotere foto zal je zien dat de bloei straks nog veel weelderiger wordt, er staan nog heel wat knoppen klaar om ook open te springen.

Commentaren

Hoi Geert, daar had ik dus nog nooit van gehoord. Wij zijn hier volop bezig met planten uitzoeken voor onze tuin. Misschien wel een aanrader :-)
De meeste planten die we vorig jaar aangekocht hebben, hebben de strenge winter nie overleefd.
Dus moeten we op zoek naar andere ...
Nog een fijne zondag!

Gepost door: Ri@ | 19-04-09

wat wil een mens nog meer ? Ene Mensch kan niets meer willen dan genieten van al dat moois,
zo ene Mensch als jij, Geert!
Geniet van deze prachtige zondag!

Gepost door: ank | 19-04-09

Mooi! Ik kende hem absoluut niet..vind de bloem wat weghebben van jasmijn, die had mijn moeder vroeger in de tuin! Ik ga eens op zoek, want het lijkt me wel wat voor mijn tuintje!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 19-04-09

Inderdaad een mooie struik. En vind het fijn dat je haar 'zij' noemt !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 19-04-09

Ik kende de struik niet maar zo te zien is hij wel prachtig. Jammer genoeg kunnen we hier niet zo veel planten omdat er nogal heel wat dingen giftig zijn voor honden :-(

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 19-04-09

Hehe... ik eet niet zo snel hè...het was de appel die bij de start uitgedeeld werd! En erg ver was ik niet van het pad afgeweken...maar ja...anders kreeg je stééds al die andere wandelaars ook op de foto, eentje was in dit geval wel genoeg hahahahaaaaa!! :-)))

Gepost door: mizzD | 19-04-09

Goh... ik was nieuwsgierig hoelang jij al blogde en keek eens in je archioef...en toen zag ik dat je op 20 januari begonnen bent? Wat toevallig!! Want ja, toen werd Obama natuurlijk beëdigd als president...en al velen vóór hem op diezelfde datum...dat weet je als je op 20 januari jarig bent wel hè..!! :-)))))))))

Gepost door: mizzD | 19-04-09

heb deze plant leren kennen als ik opvoedster was in een internaat voor de tuinbouwschool
ik vind het een prachtplant en heb er dus een paar staan ,maar bij mij staat ze nog niet te bloeien hoor! gelukzak!

Gepost door: callemie | 20-04-09

Merci voor de reactei hoor, Geert

Gepost door: Leen | 20-04-09

prachtig Ik ben blij dat ik eindelijk de nederlandse naam heeft en uiteraard het is een parel.
mijn buur heeft er zo een en wist enkel de latijnse naam , ik wil er ook zo eentje dus ga ik vragen of het mogelijk is een stekje te nemen.Kan iemand me uitleggen op welke mannier ik dit juist kan doen.wij hebben een tuin en bos van zo een 3500 2m EN wonen er nog maar een jaar en heb met de tuin al zeer veel gedaan,maar is zeker nog niet af. ik heb kanker en kan daardoor niet werken maar de tuin is men leven en doe dan ook alles zelf, snoeien , planten enz, het is een mooie hobby

Gepost door: martine | 26-04-09

Per Ongeluk! Per ongeluk een exochorda gekocht in het tuincentrum, zag er een beetje als een zielig stammetje uit. Stond naamloos op de aanbiedingentafel....door niemand gewild...
Bij de kassa wel even naar de naam gevraagd.

Ben erg blij, wat een prachtige bloempjes.

Heeft iemand nog een tip? Mijn exochorda staat in een plantenbak (heb helaas nog geen tuin, alleen een balkon).

Groetjes, Nanda

Gepost door: Nanda | 07-05-09

parelstruik Heb de parelstruik al een jaar of 10 staan en is ong. 2mtr hoog,heb de takken een paar jaar geleden afgelegd en heb er zo enkele stekken van getrokken,en wat schetst mijn verbazing....deze zomer had ik gewoon uit het niets wel 12 scheutjes onder de struik staan..zonder af te leggen of iets! Mijn overbuurvrouw heeft de struik een keer flink terug gesnoeid en daarmee de struik gedood dus wel oppassen met snoei!Heb nog wat stekjes staan dus ben je in de buurt (bij Venray) kom er maar een halen.

Gepost door: Lenie | 05-10-09

ik heb deze plant net gekocht bij Ranzijn in Aalsmeer in bloei!prachtig
ca E 16.
Groet

Gepost door: Henk | 07-05-10

Toch zou ik u adviseren ook eens te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Exochorda, ik heb er door het kruisen één ontwikkeld die veel rijker bloeit dan The Bride en echt maar 1,20 hoog en breed wordt. Deze soort bloeit veel rijker en de takjes breken niet zo makkelijk af als bij The Bride. Het soort is in 2010 in de handel gekomen onder de naam: Exochorda racemosa "Niagara'® en in de USA onder de naam Exochorda 'Snowday Surprise'(TM). Kijkt u maar eens op onze site: www.exochordaniagara.com of www.hgeers.nl

met vriendelijke groet, Herman Geers boomkweker Boskoop

Gepost door: Herman | 07-09-12

Hallo, kan er iemand een huidige foto overmaken van exochorda the bride. Ik heb destijds een stek gezet samen met andere planten. Ik vermoed dat er één is van de parelstruik doch ik ben dit niet zeker.
Vriendelijke groeten en bedankt voor de moeite

Gepost door: Beausoleil | 26-03-14

In reakties kunnen geen foto's gepost worden, en je liet geen mailadres na.....

Gepost door: Geert | 26-03-14

De commentaren zijn gesloten.