18-04-09

Niet bewegen, niet ademen

tbconderzoek2Wie herkent dit niet ? Zoveel jaren geleden, jaarlijks TBC onderzoek met de school. Tenminste, zo ging het toch hier in Vlaanderen. En 't was natuurlijk telkens een feest: enkele uurtjes geen les. Al de rest speelde geen rol. Per klas in een gemeenschappelijke kleedkamer, bovenlijf volledig ontbloot, één voor één voor het apparaat gaan staan en je hoorde maar één ding: "niet bewegen niet ademen." En dan een klik, de foto was genomen, en je kon gaan. Dat was nog de tijd van "geen nieuws, goed nieuws" want niets hoorde je daar nadien nog over.

Maar ze gaan dat terug invoeren. Voor iedereen. Vooral het eerste stuk: niet ademen. En niet alleen voor enkele seconden, neen, voor altijd. Ademen is slecht voor de gezondheid. En 't gaat dan nog niet eens over de luchtvervuiling.
Gisteren stond het volgende in de krant:
Russische artsen hebben tijdens een chirurgische ingreep een sparrentwijgje gevonden in de long van Artyom Sidorkin, een 28-jarige Rus.
Sidorkin hoestte al een tijd bloed op en had geklaagd over een stekende pijn in de borst. Na een uitvoerig onderzoek vertelde de arts dat hij kanker had. Via een ingreep zou de tumor verwijderd worden. Tijdens de operatie vond de dokter geen tumor, maar in plaats daarvan een vijf cm lange spar. Vermoedelijk heeft de man een zaadje ingeademd en is dat beginnen te kiemen.
Dus: als je écht zeker wil zijn dat er geen spar in je longen groeit: niet ademen. En zonder ademen zal je na een tijdje niet meer bewegen ook. En dan zijn we waar we moesten zijn: niet bewegen, niet ademen.P.S. De foto komt van ergens op www.stadsarchief.amsterdam.nl. In Nederland moesten ze zich blijkbaar niet uitkleden. 't Zal dus toch nog kloppen wat er over ons verteld wordt: in Vlaanderen gaat het er veel gemoedelijker en gezelliger aan toe, wij mochten ons direct uitkleden :-)

11:34 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook

Commentaren

Amai, een spar in je longen, stel je voor. Een bizar verhaal.
Maar ik ga toch maar blijven ademen zenne, 'k denk dat dat toch nog het beste is ;-)

Prettig weekend !

Gepost door: Mamapippa | 18-04-09

De tijd van foto's nemen heb ik nooit gekend. Bij ons waren het op school gewoon krabbetjes die in je arm gezet werden.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 18-04-09

Het zal... alleen voor de publuciteitsfoto's geweest zijn hè, dat die dames zich niet uit hoefden te kleden! Ik ben voor m'n werk toendertijd ook 'doorgelicht' moeten worden en dat was ook met ontbloot bovenlichaam hoor! Maar toen ik op school zat werd het inderdaad nog niet gedaan, wat Chris hieronder ook al schrijft...we kregen twee krasjes op onze arm.
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | 18-04-09

:-) zotteke ... niet meer bewegen en niet meer ademen ... Da zijn verdorie de enige dingen waarop we nog niet belast worden ... alhoewel dat dan ook weeral een relatief gegeven is ;-)

Ik wens je nog een fijn stuk zonnig weekend toe!

lieve groetjes

Gepost door: ann . | 18-04-09

:-) Ik weet nog dat ik m'n kettinkje vergeten was af te doen...nou, dat gaf niet, dan moest ik het hangertje maar in m'n mond houden zodat het niet op de foto kwam...het was een heel kort kettinkje...je wilt niet weten hoe ik voor dat apparaat stond!! :-)))

Gepost door: mizzD | 18-04-09

Citaat Wat je uitleg op mijn laatste dagelijkse gedachte betreft, denk ik dat je helemaal gelijk hebt Geert! Zo had ik het ook geïnterpreteerd.
Fijne avond nog!

Gepost door: Fleur | 18-04-09

ja man, dat is lang geleden zeg,wij kregen ook krasjes op de arm,maar ik was een keer van de zoldertrap gevallen,en moest van de dokter onder de
"x-stralen",om doorgelicht te worden,en bang dat ik was,ik dacht dat die stralen mij in twee gingen delen,:-)))).....
nog een fijne zondag...

Gepost door: guusje | 18-04-09

*** Die krasjes herinner ik me ook nog ja...Wat een tijd hé..Maar hier gaat alles wel gemoedelijker denk ik..
Fijne zaterdagavond
Groetjes

Gepost door: illness | 18-04-09

Hoi Geert, Er zal nog een tijd komen dat we niks meer mogen, denk ik :-( Wat is nog wel gezond?!

Wel een straf verhaal over die spar hoor ...
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 18-04-09

oh oh
ze hebben ons overgeslagen, kan me het niet herinneren, toch zal het zo geweest zijn, als de foto vanuit Nederland is....
Die krasjes wel, venijnige dingen waren het!

Gepost door: ank | 18-04-09

Had het al even op tv gehoord, een man als een boom n mijn foto's,
Neen hoor Geert, geen kleindochter maar dochter ;-)

Gepost door: royfoto | 19-04-09

De commentaren zijn gesloten.