14-04-09

In en rond de vijver half april

Opgedragen aan iemand die ziek werd midden in de paasvakantie, een kollega-blogster die ik sinds kort leerde appreciëren. Dat ze bij deze beelden de rust mag vinden die nodig is om weldra weer online te zijn. En vooral, om weer beschikbaar te zijn voor haar gezin.

 

windes130409De zon en de vijverplanten die nu volop voedingsstoffen uit het water halen hebben er op enkele weken tijd voor gezorgd dat het water weer mooi helder is.
De kikkervisjes zijn niet meer zo talrijk aanwezig: de meeste hebben gediend als prooi voor de windes, dat zijn echte jagers, zij die zich wisten te redden hebben zich hopelijk goed verstopt. Maar dat zal wel, want elk jaar word ik later in het voorjaar of de zomer geregeld opgeschrikt tijdens mijn werkzaamheden door wegspringende kikkertjes.
in_en_rond_1_120409De aandacht wordt nu vooral getrokken door de gele kleur van de dotterbloemen, het blauw van het Kaukasisch vergeet-mij-nietje, het roosachtig wit van het bloeiende waterdrieblad en de witte pracht van de Kaapse waterlelie. De bloemen van het waterdrieblad zijn hier nauwelijks te zien, op de vergrootte versie wel.
Alle foto's zijn aanklikbaar, en opnieuw uit eigen tuin.

De Aponogeton Distachyos, of Kaapse waterlelie bloeit op momenten dat de andere waterlelies nog niet of niet meer bloeien: vroeg in het voorjaar, en laat in het najaar. Bij zachte winters kan het ook wel gebeuren dat ze in de winter bloeien.

in_4_120409in_5_120409rond_1_120409Rond de vijver kombineert het blauw van het Kaukasisch vergeet-mij-nietje perfekt met het geel van de dotterbloem. Blauw en geel laten zich, wat mij betreft, in de tuin altijd perfekt kombineren.

De dotterbloemen (Caltha Palustris) staan nu op hun mooist, weldra zullen ze hun kroonblaadjes loslaten en zullen de stampers uitgroeien tot zaaddozen. Ik zal die zaaddozen dit jaar goed in de gaten moeten houden en ze op tijd trachten te verwijderen, want de plant zaait zich toch zo gemakkelijk uit en neemt te snel de bovenhand aan de rand van de vijver.

rond_5_120409rond_4_120409in_6_120409In de moeraszone van de vijver breken voor het waterdrieblad (Menyanthes Trifoliata) de mooiste weken aan. Nu maar hopen dat de nachtvorst achterwege blijft, want dat zou de pret bederven. Al blijft het vlak boven water altijd wel iets warmer dan vlak boven de grond. Het waterdrieblad groeit zeer snel met uitlopers vlak onder het waterniveau en moet elk jaar drastisch worden ingeperkt. De uitlopers durven ook gemakkelijk over de vijverrand heen gaan en groeien dan weelderig voort in volle grond rond de vijver.

in_2_120409in_3_120409rond_2_120409En rond de vijver doet het Kaukasisch vergeet-mij-nietje (Brunnera Macrophylla) zijn best om aandacht te trekken. En dat lukt prima !! Het is een prachtige plant met ruwe bladeren die aanvoelen als schuurpapier. In tegenstelling tot het gewone vergeet-mij-nietje is het een plant die elk jaar op dezelfde plaats terugkomt. Ze zaait zich uit, maar met mate, en is dus zeer goed onder kontrole te houden. Het liefst staat ze in een frisserond_3_120409 en humusrijke bodem. Bij volle zon durven de bladeren wel eens bruine randen vertonen na enkele weken, zeker in de zomer. De plant verdraagt slecht de droogte, maar is heel erg goed bestand tegen koude en wind. Ze komt niet voor niets uit de Kaukasus.
Bij mij staat de plant vooral in de schaduw van een heesterborder, waar ze vlotjes bloeit van april tot in juli. De kombinatie van de kleine frisse blauwe bloemetjes met het donkergroene blad is zeer mooi. Een vaste plant die veel te zelden wordt aangeplant.
Maar die zin zal je hier nog dikwijls lezen.

Commentaren

Prachtig zo'n vijvertje in je tuin met al die mooie bloemen. Vrouwtje wilde het hier eerst ook aanleggen maar ze durft niet omdat ze denkt dat ze dan constant 2 natte shih tzu's binnen krijgt.

Gepost door: Chris, Laika en Cheko | 14-04-09

Erg lief van je Geert om dit bericht speciaal aan een zieke mede blogger op te dragen, en dan nog wel vergeet-me-nietjes!
Op foto 2 en 8 staat mijn lievelingsbloem, natuurlijk wel speciaal voor mij?
Van mijn blogvrienden is een lieverd aan het laatste beetje leven toe. Nog erg jong, maar de meest gevreesde ziekte maakt een einde aan het leven en daardoor haar grote hobby en plezier webloggen.
Dit wordt iets waar vele trouwe bloggers onder ons meer en meer mee te maken gaan krijgen, net zoals in het 'echte' leven.

groetjes
ank

Gepost door: ank | 14-04-09

mooie vijver. bij ons vorig huis was er ook een vijver,niet zo groot,maar wel een gezonde met visjes en kikkers,het deed pijn om te zien hoe ze alles hebben dichtgegooid,maar de vissen zijn geadopteert,als ook een heel deel van de mooie planten,ik was zo trots op mijn mooie waterlelies,(heb ergens nog foto's ervan).
nu wilden we er geen meer voor de kleinkindjes,maar ja,ze komen niet meer,....
grtjs...

Gepost door: guusje | 14-04-09

Wat een mooie waterlelie, en een prachtige vijver ! Een rustpunt in de tuin ... om jaloers op te zijn ...

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 14-04-09

Prachtige vijver!! En mooi uitgebreide omschrijving van de bloemen! Ik heb ook vergeetmenietjes...die blaadjes worden inderdaad vaak wel bruin...is dat dan ook dat Kaukasisch soortje? ( ze stonden 1e paasdag op m'n blog!) Ik wist niet eens dat je er van soorten had! :-))) Er worden trouwens altijd gedeeltes roze van kleur op den duur!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 14-04-09

Hallo Geert, dat straalt bij jou gewoon rust uit!
Een paradijs op aarde volgens mij :-)
Groetjes,

Gepost door: Ri@ | 14-04-09

Ah ja! Zie nu ook verschil in vorm van de bloemblaadjes! Ik goegel er wel eventjes op hoor!
Doeidoei!

Gepost door: mizzD | 14-04-09

De commentaren zijn gesloten.