10-04-09

Het krentenboompje

Amelanchier_1_100409

Amelanchier_4_100409Het krentenboompje (Amelanchier Lamarckii) is eigenlijk een struik. De Nederlandse naam is afkomstig van de vruchtjes die hij draagt: die lijken net krenten.
Door te enten op een gepaste stam kan er een boom(-pje) van gemaakt worden. Dit is ook mogelijk door zogenaamd op te kronen, wat best in de wintermaanden gebeurt.
De Amelanchier is een struik die je rond deze tijd wel overal opmerkt en wel omdat die nu volop begint te bloeien, en een witte waas vormt. Jammer genoeg duurt de bloei niet zo lang.
Amelanchier_6_100409Hij wordt toegepast in tuinen, parken, en langs snelwegen en is ook te vinden zomaar overal in het wild. Zijn bessen zijn immers zeer geliefd door vogels, maar de zaden verteren niet in de vogelmaag, en belanden op die manier overal. Aangeplant als solitair, in groep of als haag. Ook wel als achtergrond voor een border.
Het is vooral ook een gezonde struik die in ons klimaat geen problemen stelt en elk seizoen wel wat te bieden heeft.
Vanaf april, samen met het ontvouwen van de blaadjes, verschijnen de talloze witte bloemtrosjes, die druk bezocht worden door de bijen. Amelanchier_7_100409De bladeren zelf zijn eerst licht bruin-rood gekleur, maar evolueren snel naar groen, waardoor de struik in de zomer een mooie kleur heeft, en die ook blijft behouden, ongeacht de weersomstandigheden.
In de herfst tooit de struik zich met prachtige herfstkleuren: rood, geel, bruin, het lijkt soms een vlammend vuur.
De bessen verschijnen in juli en zijn rood, evoluerend naar donkerpaars. Ze zijn dus een lekkernij voor de vogels, maar ook voor ons zeer goed eetbaar, én lekker. Ze worden vers gegeten, of toegepast in gelei of sap. Ikzelf eet ze liefst vers , daar is het minste werk aan :-) .
Amelanchier_8_100409Een zonnige standplaats zal zorgen voor iets zoetere bessen en zal ook de felle herfstkleuren bevorderen. Halfschaduw kan ook, en bij mij staan ze sommige jaren ook in de schaduw, afhankelijk van de grootte van de knotwilgen ernaast.
Qua grond volstaat elke normale tuingrond, liefst voldoende vochtig en goed doorlatend. Kalk wordt minder op prijs gesteld.
Snoei wordt goed verdragen, maar is niet noodzakelijk. Het zal er echter wel voor zorgen dat de struik binnen de perken blijft (kan anders na lange tijd wel tot 10 m worden) en dat de vorm blijft zoals we die wensen. Snoei echter liever elk jaar een beetje dan al te veel ineens: na een al te ingrijpende snoeibeurt komt de Amelanchier soms moeilijk terug op gang na de winter.
Amelanchier_5_100409Samengevat: een zeer gemakkelijk struikje dat weinig zorg vraagt, lekkere bessen levert en bijen en vogels naar onze tuin lokt. Voor een kleine tuin bestaan er betere
keuzes (struiken die toch iets mooier en vooral langer bloeien), in een grotere tuin mag de Amelanchier niet ontbreken.
Ikzelf geniet vooral in juli: lekkere bessen gekombineerd met een spektakel van af- en aanvliegende vogels.

Alle foto's zijn uit eigen tuin en aanklikbaar, behalve die met de bessen, die is afkomstig van 'downanddirtygardening.com'.

Amelanchier_2_100409

11:50 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (12) | Tags: heesters, amelanchier lamarckii |  Facebook

Commentaren

Prachtig hè. Wij hebben zo'n boom vlak achter ons huis staan. Ik heb er gisteren nog fotootjes op m'n fotoblog van gezet. Ik geniet echt van de overvloed aan witte bloempjes !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 10-04-09

Prachtig hoor. Ik wist niet dat de bessen voor mensen eetbaar zijn, weer een dag dat ik wat geleerd heb!
Geniet van deze warme dag, 25 graden hier... pffft....
dag dag

Gepost door: ank | 10-04-09

Ik vind die foto's écht prachtig net als de bomen zelf trouwens. Ik dacht altijd dat de bessen enkel voor de dieren bestemd waren, we zijn hier dus weer wat wijzer geworden. Bedankt.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 10-04-09

hallo ik kende dat struikje niet,wel heel mooi....
alvast een fijn paasweekend....

Gepost door: guusje | 10-04-09

. . . dat krentenbroodje dat ken ik, heb er zo'n paar staan op de parking het werk. En als de tijd rijp is proef ik wel eens van die rode krentjes

Gepost door: merel | 11-04-09

ziekte krenteboom Ik heb een vraag.Wij hebben 6 krentenbomen op stam in de voortuin,maar elk jaar komt er in het blad van 2 bomen een ziekte .het nieuwe blad is groen met een licht randje en als de bloesem eruit is gaat het blad omkrullen en het is net of het verbrandt ,daarna valt er ook een gedeelte van het blad af.kunt u mij soms daar iets meer oververtellen. vriendelijke groet

Gepost door: vd hoff | 16-04-09

Ik heb een probleem met de krente boom, het blad is bedekt met bruine vlekken en gaten. Dit volgens mij een schimmel of eem luis achtige. Hoe bestrijdt ik dit. ??

Gepost door: Betsie | 28-08-11

Het krenteboompje is echt een heel sterke struik Betsie. Het zal idd. wellicht een schimmel zijn, na zo een zomer, maar ik zou er nu niets meer aan doen. Volgend jaar loopt die weer uit als nieuw, en dat de bladeren nu eventueel ietsje vroeger afvallen, dat kan geen kwaad. Wat je wel moet doen: de bladeren verwijderen nadat ze zijn afgevallen, en ze NIET op de komposthoop werpen. Maar dat had je ook moeten doen mocht je de struik telijf gaan met een fungicide.

Gepost door: Geert | 31-08-11

welke plantje gedijdt onder een krentenboompje en past er een beetje bij?

Gepost door: erik | 31-03-12

Da's echt een moeilijke vraag, en hangt eigenlijk af van wat je graag ziet, van de droogte of vochtigheid van de bodem (belanrijker voor onderbeplanting dan voor de struik zelf, die vindt wel vocht), en van de hoeveelheid licht die tot onder de struik geraakt (m.a.w. staan er nog veel andere struiken in de buurt, dan is het wellicht volle schaduw onder het krentenboompje). Staar u niet blind op wat er bij past, want eens uitgebloeid is een krentenboompje net zoals een andere struik: groen.

Gepost door: Geert | 01-04-12

We hebben een krentenboompje in de tuin dat we eind vorig jaar zelf verplant hebben uit een andere tuin. Het had helaas een erg kleine kluit. Van het voorjaar is het mooi uitgelopen en heeft het goed gebloeid, maar nu krijgt het al rode (herfst)blaadjes en het is pas eind mei. Wat gaat er mis en wat kunnen we er aan doen?

Gepost door: Teuntje | 31-05-12

Waarschijnlijk is het wortelgestel te klein om alles van voedsel te verzien. Ik zou proberen met eens duchtig terug te snoeien. Op het moment van snoeien doet zoiets pijn aan 't hart, omdat je waarschijnlijk koos voor verplanting boven aankoop omdat je dan meteen al een redelijke struik hebt, maar als je in de toekomst zou kunnen kijken zou je merken dat de kans groot is dat de struik in 't najaar al bijna weer even groot is. Overleeft hij het niet... zonder snoeien had hij het dan ZEKER ook niet overleefd.

Gepost door: Geert | 01-06-12

De commentaren zijn gesloten.