05-04-09

Z' is daar terug...

duif_2

Ik ben vrijdag aan een kleine ramp ontsnapt.
Halfweg de voormiddag hoorde ik tot tweemaal toe een gestommel, een lawaai dat ik nooit eerder hoorde en niet kon thuisbrengen.
Rond een uur of 6 in de namiddag merkte ik dat er rond de inbouw open haard tamelijk wat roet lag, iets wat anders nooit gebeurt. En als ik die openmaakte zag ik binnenin massa's roet.
Het begon te dagen: er moest 's voormiddags "iets" in mijn schouw terechtgekomen zijn.

Omdat ik aan niets anders kon denken dan een vogel en omdat het mij geen leuk idee leek om een dooie vogel (want dood zou hij ondertussen toch wel zijn ?) ook nog eens te verkolen als ik de haard zou aansteken, besloot ik de klep naar de schouw weg te nemen om te zien wat er nu eigenlijk écht gebeurd was.

Die klep is vrij zwaar, en ik heb daar - zeker in een voorovergebogen positie - beide handen voor nodig. Zodra ze los gekanteld was, zag ik het al: er stond een duif op de klep. Roerloos stil.
Dood ? Neen, want anders "stond" ze niet, ik denk dat ze zou "liggen".
Voorzichtig de klep op de bodem van de haard gelegd, en toen had ik mijn handen vrij om ze te pakken. Ze zat volledig, maar dan ook volledig, onder het roet.
Ik bracht ze naar buiten, en daar is ze onmiddellijk weggevlogen.

Oh oh ! Wat heb ik geluk gehad.
Was die duif beginnen vliegen toen ik de handen vol had met de zware klep, de gevolgen waren niet te overzien geweest. Waar zou die niet overal tegen gevlogen zijn ?
Tegen mijn pas vorig jaar wit geverf plafond ? Ja natuurlijk, meer dan één keer zelfs !
Tegen mijn pas vorig jaar wit geverfde muren ? Ja natuurlijk, meer dan één keer ook.
Op mijn wit tapijt ? Ja, waarschijnlijk wel.
Misschien moest ze bovendien ook nog eens dringend naar het toilet ??
Zonder twijfel had ik alles mogen opnieuw verven. Want roet is vettig en kan je op een witte achtergrond onmogelijk verwijderen zonder sporen na te laten.

duif_1

Daarnet zag ik ze terug. Op de foto's is het misschien niet zo duidelijk, maar met het blote oog wel: deze duif is té donker van kleur om normaal te zijn.
Trouwens, vanachter mijn PC zie ik dagelijks duiven in 't gras, en 't zijn altijd bleekgekleurde.
En daarbij: toen ze opvloog liet ze een zwarte stofwolk achter. Net een diesel die wegstoof. 

Ik hoop dat ze de voorbije twee dagen geleerd heeft hoe ze haar evenwicht moet bewaren op een schoorsteenrand.

12:47 Gepost door Geert in Dieren | Permalink | Commentaren (15) | Tags: duiven |  Facebook

Commentaren

Amai, 't zou nogal een ravage geworden zijn, moest de duif gaan vliegen zijn. Gelukkig is 't goed afgelopen, voor jou èn voor het beestje ! Hopelijk is ze nu geleerd ...

Groetjes en geniet van het zonnetje !

Gepost door: Mamapippa | 05-04-09

Oeiiiii... jij bent zéker aan een ramp ontsnapt dan!! En het is zelfs op de foto's goed te zien hoor dat die duif veel te donker is hahahaha! Ik heb hier eens een duif binnen gehad via het raam...nou ja...eerst tégen het raam aan de sporen te zien en daarna waarschijnlijk versufd naar binnen. Schreef daar een postje over...ze had klaarblijkelijk een nachtje in de logeerkamer gebivakkeerd... alles zat onder de duivenkak ( iets gemakkelijker op te ruimen dan roet hahaha!)! En zelf naar buiten vliegen durfde ze niet...vriendlief heeft haar ook moeten pakken en buiten zetten!
Ik zie dat opvliegen als een diesel helemaal voor me hahahahahaha goed omschreven waarschijnlijk!!
Groetjesssssssssssssss!

Gepost door: mizzD | 05-04-09

Eigenlijk heb je dat beestje wel het leven gered en ze zal je er ergens wel dankbaar om zijn. Maar in elk geval goed dat ze niet ontsnapt is in je huis, want ik zou het niet graag komen poetsen dan. Uuuren werk verzekerd.

Gepost door: stefanie | 05-04-09

Ja, zo'n donkere duif zag ik nooit eerder! Heb je geluk dat het een rustige was. En hij/zij heeft geluk met jou! We hebben hier al regelmatig vogels in de schouw gehad. Soms kwamen ze er levend uit en vlogen ze via de woonkamer naar buiten maar soms lagen ze dood onder in de kachel. Met de nodige vliegen erbij....

Gepost door: Daisy | 05-04-09

je bent mijn held vandaag geert:-)

een turkse tortel:-) gered van een ware verstikkingsdood,
ik hoop dat ze niet meer op je schoorsteen gaat zitten zeg :-)
een dikke knuffel en slaap lekker
klaproos

Gepost door: klaproos | 06-04-09

rust en verlossing Deze duif heeft duidelijk gevoeld dat je enkel goede intenties had. Ze heeft zich gegeven aan je om haar te verlossen uit de anders uitzichtloze toestand.

Je rust en kalme uitstraling heeft haar het leven gered, en jou een goed gevoel gegeven. Liefde en vreugde zit in kleine dingen, niet?

Een fijne dag,

Gepost door: cindy | 06-04-09

Goed van je!

Gepost door: Krien | 06-04-09

oooooooooooooooooooooo you're my hero
staat ze nu steeds te roekelen
wat heb je weer en mooie daad gedaan !!
ze zal j ewoor eeuwig dankbaar zijn hoor!!!

Gepost door: callemie | 06-04-09

Je raad ivm de hyacintbollen ga ik zeker opvolgen!
Fijne maandag euhhh... (ik weet niet zo goed hoe ik je moet aanspreken ;-) )
Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 06-04-09

Ik herken dat geluid helemaal, in het vorige huis met een schoorsteen was er meerdere keren een vogel ingekomen, altijd kunnen redden, maar toen heeft de schoorsteenveger er een "rekje van gaas" ingezet, en er konden geen vogels meer in.
Ik had niet verwacht dat jij een vogel zomaar zou kunnen laten zitten, en je moet hem eruit halen, het beestje kan niet zelf terug eruit gaan.
Duif was zo verschrikt van het avontuur, en blij om het daglicht weer te zien dat ze je niet meer
last wilde bezorgen, denk je ook niet?
Nu blijft ze je bezoeken.
groetjes
ank

Gepost door: ank | 06-04-09

Oef, nou dat was pas echt een drama geweest zo'n roetmop op je schone vloer, gelukkig kwam alles goed!

Gepost door: Danique | 06-04-09

Waarschijnlijk zal die je nog wel regelmatig komen bezoeken uit dankbaarheid :-) Wel tof om te lezen dat je al die moeite deed om 't leven van een dier te redden.

Gepost door: Chris, Laika en Chesko | 06-04-09

Mja...knieën hè.. zwakke schakels...ik heb in eentje geen voorste kruisband meer ( door een schaatsongelukje)...kreeg ik ook last van met hardlopen, maar dat was toch ook niks voor mij eigenlijk...ik wandel liever...kun je beter rondkijken! :-)
Hoop dat het voor jou nog weer eens zal kunnen hoor...altijd vervelend om een favoriete sport of hobby op te moeten geven!
Groetjessssssssss!

Gepost door: mizzD | 06-04-09

@Chris, Laika en Chesko. Als die duif mij nog komt bezoeken zal 't gewoon zijn om te komen kijken of er nog geen vers eten gestrooid werd op 't gras. Zo nuchter ben ik wel :-)

Gepost door: It is I, .... | 06-04-09

Amaai, wat een toeval zeg! Een tijdje geleden is er ook al eens een spreeuwtje door de schouw gevallen. We zullen er toch iets op moeten vinden want ik wil geen dierenlevens op mijn geweten!

Gepost door: Valérie | 15-08-09

De commentaren zijn gesloten.