02-04-09

Vreselijk onkruid - deel 2

Vandaag de tweede in een reeks van drie met als gemeenschappelijk thema "onuitroeibare onkruiden": Equisetum Arvense, heermoes of paardestaart (soms kattestaart genoemd). De boer spreekt ook wel eens van akkerpest.

Kwam reeds aan bod: zevenblad. Komt nog aan bod: winde.
Alle foto’s hierbij zijn aanklikbaar (behalve de eerste), en komen voor één keer niet uit eigen tuin. Niet dat ik geen last heb van Equisetum Arvense, maar ’t is nog iets te vroeg op het jaar om foto's te nemen.
Eerst een misverstand uit de weg ruimen: in Vlaanderen wordt dit onkruid wel eens kattestaart genoemd. Ten onrechte, want equus=paard en setum=borstel. Vanaf nu mag dat dus niet meer gebeuren !

heermoesOok nu beginnen we met het goede nieuws: de steriele groene delen  hebben allerlei geneeskundige krachten.
Zo zouden ze een versterkende werking op onder meer de huid, nagels en botten hebben. Aangetoonde werkzame stoffen zijn saponinen, kalium en kiezelzuur. Eveneens sporen van alkaloïden en looistoffen (om bloedingen tegen te gaan). Verder ook nog urineafdrijvend, alleen bij zieken aantoonbaar. En ook wordt de plant meer en meer gebruikt voor het behandelen van reuma.
Als thee bruikbaar tegen waterophopingen in het lichaam en bij gebrekkige urine-uitscheiding of voor uitwendig gebruik van moeilijk te genezen wonden.
Bij rugklachten zou een bad met enkele verse planten zeer doeltreffend zijn.

Als je dat hier allemaal leest zou je dus al verdrietig moeten worden als je het niet in de tuin hebt :-)
Ik wil hier nadrukkelijk waarschuwen dat er toch wat meer kennis vereist is vooraleer je zou besluiten iets van hierboven uit te proberen.heermoes_vertiel Het internet bevat heel veel waarheden, jammer genoeg ook halve waarheden. Misschien ook hier, al doe ik mijn best. Ondermeer hier kan je veel uitgebreider e.e.a. lezen over heermoes.

Wanneer u ooit de vreemdsoortige paddestoelachtige planten van op deze foto hiernaast opmerkt in uw tuin, of in de buurt van uw tuin, doe dan niet zoals ik vele jaren geleden, en laat die dus zeker NIET staan. Deze bruine, fertiele takken met hun sporenkapsels absoluut uittrekken en verwijderen zodat de sporen zich niet kunnen uitzaaien in uw tuin. En ik weet waarover ik spreek: bij mijn eerste kennismaking dacht ik dus echt aan een soort paddestoel: het jaar daarop was het een echte ramp.
De heermoes is een zeer primitieve plant die zich uitbreidt door onder meer sporen. De fertiele delen van de plant bevatten de sporen en verschijnen in april om in mei weer af te sterven. heermoes_1De steriele delen worden 20 tot 40 cm hoog en dienen om de ondergrondse kruipende wortelstok via de fotosynthese van energie te voorzien, zodat de plant kan overwinteren.
Belangrijk om weten is dat de ondergrondse wortelstok knolvormige verdikkingen vertoont. Het is voornamelijk in die knolletjes dat de energie wordt opgeslagen om te overwinteren. Zij bevinden zich soms zo diep, en zijn zo moeilijk op te sporen, dat een oude volkswijsheid zegt “dat aan het uiteinde van de uitlopers van de paardestaart een bolletje goud hangt”. Waarmee wordt aangegeven hoe uitzonderlijk het is als je dat kan bovenhalen, en tevens hoe waardevol de oogst dan is: uit dót bolletje zullen alvast geen nieuwe vertakkingen meer groeien.

Bestrijding.
Als heermoes_2 er niet kordaat wordt ingegrepen wordt de plant een echte plaag. De beste resultaten op een milieuvriendelijke manier bereik je ook bij dit onkruid door telkens konsekwent alle groene, steriele, delen uit te trekken. Ik ben er op die manier in geslaagd om alles meer dan goed onder kontrole te houden. Volledig verdwijnen doet de plant niet, maar zonder bladgroen kan ze geen energie opdoen voor de winter.


Verdere bestrijdingsmogelijkheden:

  • Mulchen helpt niet.
  • Gebruik van produkten die glyfosaat bevatten (round-up) helpt zeer weinig.
  • Bij mijn weten is Silvanet (van Edialux) het enige bestrijdingsmiddel dat wel werkt, maar ik geef de voorkeur aan handmatig verwijderen om de plant uit te putten. Let ook op: Silvanet is schadelijk voor de meeste houterige gewassen.
  • De plant groeit het liefst op zure grond, kalk toedienen kan dus zeker helpen.
  • De grond twee jaar bedekken met zwart folie. Dit is de methode wanneer niets helpt.

Hoe kan je een plaag voorkomen ? Zoals hierboven reeds aangehaald: vermijd te zure gronden, maar vooral: vermijd dichtgeslagen grond. Iets wat vaak voorkomt nadat gebouwen werd: braakliggende grond die vaak door machines wordt platgedrukt. Verder: heermoes heeft ook een voorkeur voor kaliumarme en fosfororame zandgronden: kalium en fosfor dus op peil houden.

13:51 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (9) | Tags: onkruid, heermoes |  Facebook

Commentaren

Oooh..dát spul! Ken het wel, van in bermen en zo, maar heb het gelukkig niet in mijn tuin...heb het ook nooit bij familie in de tuin gezien. Gelukkig maaren houden zo begrijp ik! :-)
Groetjessssssss!

Gepost door: mizzD | 02-04-09

jajaj silvanet is het enige dat werkt
en vergeet niet bij elke stengel je uittrekt (zonder wortel) komen er 2 in de plaats !!!!!!
hihi bij het lezen van je mooie uitleg voelde ik me weer eventjes op de schoolbanken hahahahahah
en???? hoe lang bij de orl moeten wachten????

Gepost door: callemie | 02-04-09

Die hebben we gelukkig niet in de tuin !
Maar ik herinner me, vroeger bij mijn grootvader, stond er wel zo af en toe een 'kattestaartje'.

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 02-04-09

vetplanten hoi
ik heb niks ontvangen sorry
wat is u vraag over vetplanten
ik hoop dat ik ze kan beantwoorden
stel u vraag maar
met mvg alidor(bompi)

Gepost door: bompi | 02-04-09

Goedeavond Bedankt voor het bezoekje aan mijn blog.
Hier is het ook fijn te vertoeven.
Groetjes Rita

Gepost door: Rita | 02-04-09

goeiemorgen, zo,ook vrijwilliger,dankbare bezigheid hé...
ik ben ook ingeschreven hoor,en de sociaal assistente,heeft foto's genomen,en zal kijken of die aannemer niet kan worden aangesproken,omdat er geen signalisatie stond,enfin we zien wel,straks vergadering.
ivm de heermoes,in de tuinen van meise,is in de kassen een prachtige tentoonstelling over de evolutie,daar kun je zien hoe die plant is gevolueerd tot boom,prachtig .....
grtjs...

Gepost door: guusje | 03-04-09

Hallo, Je meldde op mijn blog dat de server van YouTube uitlag gisterenavond. Ik heb al een tijdje problemen om filmkes van YouTube te posten op mijn blog. Het zijn meestal videootjes van onze dansen. Ik doe nl. aan line dance. De geposte dansen zijn wel dansen die wij doen, maar het filmke is altijd van een andere groep. Dit ter informatie :-)
Nog een zonnige vrijdag!

Gepost door: Ri@ | 03-04-09

Hallo,

Heel wat jaren geleden heb ik een aantal jaren lang een volkstuin gehad.
De oudere en meer ervaren tuinders hebben mij toen ooit uitgelegd dat varkensurine een probaat middel tegen (kattestaart) heermoes was. Ik heb het zelf nooit uitgeprobeerd en deels omdat varkensurine in de bollenstreek niet ruim voorhanden is. Twee steken diep omspitten hielp ook vrij goed.

Gepost door: Phil | 01-09-10

Wat helpt bij heermoes is schoonmaakazijn voor het doden van de bovengrondse takken en silvanet voor ondergrondse vertakkingen.
Dat is een zeer werkzame combinatie.

Gepost door: K.J. Kooi | 13-07-12

De commentaren zijn gesloten.