30-03-09

Vanaf nu gaat het snel

Sinds gisteren hebben ook mijn (goud-)windes het begrepen: het wordt lente. Net als elk jaar zijn ze in 't begin nog wat voorzichtig en zoeken nog niet meteen het oppervlak op, ze hangen er zo'n 20 cm onder.winde300309 De sukkelaar op de foto hier is er jammer genoeg niet meer bij. Windes zijn schoolvissen, en net als bij de kuddedieren op het vasteland kan je er van op aan dat er iets scheelt als er zich ééntje afzondert. Nog eigenaardiger was dat zij (want 't was een vrouwtje) zich gewoon liet pakken met de hand. Meer dan waarschijnlijk had een reiger zich misrekend aan het formaat van de vis, en moeten lossen. Maar wel genoeg om langs weerszijden een kwetsuur te hebben. Links ook nog eens veel erger dan rechts. Als je klikt op de foto zie je onderaan de buik, ter hoogte van de witte plek op de rug, een rode vlek: een open wonde. Links was het dus erger, en was er zelfs wat kuit te zien. 't Was dus een vrouwtje. Ze keek ook heel triestig, dus ik heb de vis dan maar uit haar lijden verlost. Niet prettig, maar weten dat ze pijn zou blijven lijden en langzaam zou sterven is nog zoveel erger.

amelanchier300309Zoveel beter er aan toe zijn de Amelanchier Lamarkii, de Viburnum Plicatum 'Mariesii' en de Exochorda Macrantha 'The Bride'. Hun moment van glorie is bijna aangebroken.
De Amelanchier is een struik die niet zo heel lang bloeit, geschikt is voor groepsbeplanting en in het tweede deel van de zomer bessen draagt die eetbaar zijn. De nederlandstalige naam is "krentenboom", verwijzend naar die vruchten. De vogels komen er massaal op af. En ook Aran was er gek op. Al was dat geen verrassing, want zij kon zelf braambessen plukken, maiskolven afbreken, vlierbessen afbijten, boontjes en peultjes oogsten, tomaten plukken en komkommers afbreken. Allemaal voor eigen consumptie, natuurlijk ! En dan ben ik nog wel één en ander vergeten.

viburnum_mariesii300309Viburnums bestaan in vele soorten, sommige groenblijvend. Op elk tijdstip tussen december en eind juni is er altijd wel een bepaalde soort die in bloei staat. Binnen enkele weken, wanneer de bloemknoppen zijn opengesprongen, zal ik een bijdrage wijden aan deze mooie struik.exochorda300309Ook op de Exochorda zal ik zeker en vast in detail terugkomen. Vooral omdat dit laagblijvend struikje (hoogte tot 1 meter) echt véél te weinig wordt aangeplant. Het is nochtans geschikt voor kleine tuinen als solitair, zowel als voor grotere tuinen halfweg de border. En witter dan de bloemen van de Exochorda Macrantha 'The Bride' bestaat waarschijnlijk niet.

 

Alle foto's zijn aanklikbaar. En vooral die van de Amelanchier is wel goed gelukt vind ik; ik leer bij :-)

Commentaren

Nou jouw tuin is anders ook in the mood hè?

Gepost door: Danique | 30-03-09

Jammer van dat visje! Maar nodeloos lijden is inderdaad niks hè!
Mooie foto's hoor van je struiken....ik gebruik vaker de Nederlandse benamingen dan de Latijnse..makkelijk te onthouden! :-) Viburnum heet hier Gelderse Roos...maar ik weet niet of dat voor alle soorten geldt! Heb een mooie niet-groenblijvende gehad met roze bloemen...maar daar kwam een ziekte in en die was ineens compleet verdord. Nu heb ik nog een groenblijvende...die bloeit zomer en winter lijkt het wel! Exocharda zegt me niks...geen flauw idee welk struikje dat is. Ben benieuwd naar je vervolgpostje hierover.
Goh...heb dat postje even gelezen over je hond Aran. Onze eerste hebben we al bijna 8 jaar geleden in moeten laten slapen, maar het verdriet komt soms nóg boven...vooral op de gekende data van zijn verjaardag en zijn sterfdag...die data staan in m'n geheugen gegrift. Gelukkig hebben we nu die tweede...een dwaasje maar oh zo lief...ik zou de liefde van een hond niet meer kunnen missen...ook al weet je dat er ooit weer zo'n verschrikkelijk moeilijke dag komt dan..!
Btw...we gingen niet naar Brugge om luxe te eten hoor, het mag niet té veel tijd in beslag nemen hahahahaha! En bij Pastis was het ook heel goed! Ik ben maar een eenvoudig mens hehe!
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | 30-03-09

Aha! Ben blij dat mijn vriend niet op zo'n manier indruk op mij heeft proberen te maken toen wij verkering hadden...ik zou me opgeprikt hebben voelen zitten in zo'n duur restaurant. Je moet altijd dicht bij jezelf blijven..zeker als je pas verkeert. Dan voel je je het beste en krijgen de partners de beste indruk van elkaar.
Zo...beetje raad van tante K...euhmm Mien eigenlijk meer hahahaha!
Parelstruik dus...zegt me nog niks, maar ik ga eens goegelen! :-)))
Groetjessssssssssss!

Gepost door: mizzD | 30-03-09

prachtig hé geert ,
alle planten juichen je toe,
dat is het super de luxe mooie van de lente,
het is zó lang kaal geweest dat je supergeniet van elk knopje,
supergaaf,

groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 30-03-09

Viburnum en vissen We sluiten onze dieren in ons hart, en ze dan moeten afgeven, doet pijn.
De natuur is zo prachtig, maar kan tegelijk ook zo wreed zijn...

Mijn Viburnum staat nog niet zo mooi als jij haar beschrijft. Misschien omdat die er pas van vorig jaar in zit?

Fijne avond,

Gepost door: cindy | 30-03-09

mooie foto's van planten met moeilijke namen waar ik geen kaas van gegeten heb.

Gepost door: Leen | 30-03-09

Hier bij ons hebben we ook een krentenboom staan, eentje op een stam. De knoppen staan op openspringen !
Onze Viburnum heeft deze winter heel veel geleden onder de vrieskou. Ik heb hem een stuk ingesnoeid, want het was helemaal geen zicht meer. Maar nu zijn er nog steeds heel veel bruine bladeren. Ik kan toch niet alles platsnoeien ...
Maar de lente doet goed, zowel aan mens, dier en plant !

Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 30-03-09

De commentaren zijn gesloten.