26-03-09

Vreselijk onkruid - deel 1

Vandaag de eerste aflevering in een serie van drie, met als gemeenschappelijk thema: onuitroeibare onkruiden.

Komen achtereenvolgens aan bod: zevenblad, winde en heermoes of kattestaart (ook wel paardestaart genoemd).
Alle foto’s hierbij zijn aanklikbaar, en komen uit eigen tuin of liever, vlak naast mijn tuin – ik weet ze gelukkig weg te houden. Behalve één foto, die ik van het internet plukte, maar dat staat aangeduid, zo ben ik wel.

Zevenblad02Zevenblad (Aegopodium podagraria) is één van de meest hardnekkige onkruiden.
Maar laten we beginnen met het goede nieuws: de bladeren zijn eetbaar, en kunnen bereid worden als spinazie. Rauw kunnen ze verwerkt worden in salades en gedroogd doet hun smaak aan peterselie denken. Het is ook een gezonde afwisseling voor op het menu.


Zevenblad_bladDe plant is duidelijk herkenbaar door iedereen die tot zeven kan tellen. Soms kan het zijn dat het onderste twee blaadjes er elk een beetje tweeledig uitzien, waardoor je de indruk krijgt dat er negen blaadjes zijn. De volwassen hoogte varieert tussen 50 cm en 1 m en de plant gedijt het best op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, bermen op vochtige of bemeste grond. Ze breidt zich snel uit, hoofdzakelijk via het wortelstelsel (rizomen) en bij spitten of wieden groeit elk stukje wortel dat in de grond blijft zitten gewoon verder uit tot een nieuwe plant. De schermvormige bloemen zijn wit, soms enigszins roze, en aegopodium_podagraria-zevenbladtrekken verschillende insecten en vlinders aan.


Bestrijding.
Een algemene regel, voor zo goed als alles wat groeit in de natuur: zonder wisselwerking tussen bladgroen en wortels blijft het niet duren. Via het bladgroen wordt energie opgedaan die de plant in leven houdt. Op quasi onbereikbare plaatsen kan het dus helpen door het bladgroen konsekwent te verwijderen. Maar dan echt wel konsekwent, niet één of twee keer per jaar. Zodra je iets ziet, wordt het verwijderd. Zo heb ik mijn heermoes onder kontrole (maar da’s voor later).

Bestrijding met chemische middelen die glyfosaat bevatten (round-up) zal alleen ogenschijnlijk helpen en is dus geen goed idee: de plant lijkt het eventjes lastig te hebben, maar komt vrolijk terug.

zevenblad_verwijderenEen andere regel, die ik toepas voor het zevenblad rondom mijn tuin, is het te tolereren, maar ik trek wel een grens. Een prima grens is bijvoorbeeld een beukenhaag. zevenblad_wortels02Maar zelf heb ik een denkbeeldige grens, en verwijder op regelmatige basis de uitlopers die de grens overschrijden. zevenblad_wortels01Die jonge uitlopers bevinden zich absoluut niet diep onder het oppervlak. Als je daarmee iets te lang gewacht hebt kan het zijn dat op sommige plaatsen een soort verankeringspunt is ontstaan, van waaruit de plant een nieuwe uitvalsbasis heeft. Hoe de uitlopers onder de grond zitten, en hoe de wortelstruktuur eruit ziet, merk je op bijgevoegde foto’s bij deze paragraaf.

Verdere bestrijdingsmogelijkheden:

  • De grond met de hand omspitten en volledig ontdoen van de witte wortelstokken. Nazorg is vereist: zodra je weer iets ziet bovenkomen wordt dat (gemakkelijk) verwijderd.
  • Zevenblad01Mulchen helpt NIET, zoals je hier ziet.
  • Kippen zijn gek op de wortel van zevenblad en zorgen er voor dat de plant volledig verdwijnt.
  • Eindeloos schoffelen: dat schijnt ook te werken, maar ik ben benieuwd wie het het eerst zal opgeven.
  • De plant groeit het liefst op zure grond, kalk toedienen kan dus zeker helpen.
  • De grond twee jaar bedekken met zwart folie. Dit is de methode wanneer niets helpt.

"Zonder Is Gezonder" , een interessante link, waar vooral informatie wordt gegeven welke planten zich goed voelen in de buurt van zevenblad, en die dus het zevenblad binnen de perken zullen houden. En dit voor verschillende habitats.

12:46 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (9) | Tags: onkruid, zevenblad |  Facebook

Commentaren

Ah...zevenblad! Dat bedoelde ik...mijn vader noemde dat altijd vijfblad...hij telde die onderste blaadjes voor 2 ipv 4 denk ik hahahhaaa!
Ik heb het nog nooit zo zien bloeien eerlijk gezegd..daar kreeg het bij m'n vader de kans niet toe. Oooh, bij m'n zus in haar voortuin wel eigenlijk..wat we dáár allemaal niet geprobeerd hebben het weg te krijgen...zelfs antiworteldoek met grind erop, maar door elk kiertje piepte het weer te voorschijn! Ik heb een tuinman op tv eens horen zeggen dat alleen een jaar lang je tuin braak laten liggen helpt...en zo ben ik er ook vanaf gekomen! Ons huis werd gerenoveerd en de tuinen lagen bijna een jaar braak...hierna was het zevenblad weg en het is tot nu toe niet meer teruggekomen. Maar ja...dat is niet iedereen gegeven hè! :-)
Nooit geweten dat je het kon eten!
Groetjesssssssssss!

Gepost door: mizzD | 26-03-09

merci.. voor de goeie raad,het was nochtans een ervaren tuinman die mij dit aanraade,de tuin is op het noorden gericht,maar er valt wel wat zon op s'avonds uit het westen,maar dat zal wel niet genoeg zijn zeker?wat zou jij daar dan plaatsen,ik ben wel een beetje uitgekeken op mijn 7 buxussen,;-).
grtjs...

Gepost door: guusje | 26-03-09

ik zal er me toch niet aan wagen het te eten hoor
wij hebben vooral last van paardenstaart
miserie miserie hoor!!!

Gepost door: callemie | 26-03-09

Daar kom ik dan met mijn "onkruid kan zo mooi zijn.." Ik mag natuurlijk alles denken, maar niet alles zeggen. Ik ga het ook niet in jou tuin zoeken.
Maar twee kipjes die dan niet van honger omkomen, en nog een eitje ervan maken, is toch wel erg gezellig.
Meteen wat gekakel om je heen....
Is dat wat?
Bovendien doen zij dan het werk voor jou!

Gepost door: ank | 26-03-09

@Ank. Ik ben het voor een groot deel met jou eens: onkruid kan mooi zijn, maar niet overal :-)

Gepost door: It is I, .... | 26-03-09

pfffffffffff
ik ben blij dat ik dát onkruid in mijn laatste tuin nooit gehad heb geert,
wat een ellende,uitroeien,vermoeien,spuiten ..
niks hielp,ik vind het een afschuwelijk onkruid,
mooi op een plaatje maar daar houd het mee op :-)

Gepost door: klaproos | 26-03-09

Heb je al gehoord van de 7, de 7? Heb je al gehoord van de 7-blad bestrijder?

Ja, nu dus wél! :-)

Interessante weetjes vind ik hier! Nu maar afwachten wat delen 2 en 3 brengen!

Groetjes

Gepost door: Rudi | 26-03-09

Dit is wel interessant om te weten, in 't oog houden dus, die tuin!
Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 26-03-09

Waar blijft mijn zevenblad? Grijns...
Zevenblad kan inderdaad een vreselijk onkruid zijn, maar het is tegelijk best lekker.
Bij mij zou het (met mate) best welkom zijn, ik ben nu eenmaal gezegend met een behoorlijk grote tuin - maar voorlopig slaag ik er niet in (!) het hier te doen overleven.

Eerst dook het op in de 'woekerhoek', en daar had het wat mij betreft best zijn gang mogen gaan, maar blijkbaar was het niet tegen de andere woekeraars opgewassen.
En afgelopen voorjaar dook het plots op tussen het hakselhout waarmee de paden van de groententuin bedekt was. Allicht waren er een paar worteltjes meegekomen met het hakselhout dat we in het containerpark halen.
Nee, daar mocht het dus niet komen, maar aan de rand van de meidoornhaag, met aan de ene kant de Rubus odoratus om het in toom te houden, en aan de andere kant de gele dovenetel, dat zou geen probleem vormen.
Ik heb de jonge plantjes met wortelstokken dus voorzichtig uitgegraven (dagenlang blijven controleren of er niks meer opdook) en ze uitgeplant bij de meidoornhaag. Even hebben het volgehouden, maar na een maand of twee begonnen ze te zieltogen en op dit ogenblik staat er nog één zielig blaadje. De verklaring is allicht, dat de groeiplaats die ik had uitgekozen toch te zeer beschaduwd was.
Het zal dus nog even duren voor ik mijn favoriete zevenblad-recept weer kan klaarmaken!

Gepost door: AnneTanne | 07-08-09

De commentaren zijn gesloten.