23-03-09

Voor mij geen kiwi's, dank u

Geen kiwi's en wel om twee redenen.

Ten eerste, en sommigen zullen denken "daar gaan ze weer": in de periode dat ze niet uit Frankrijk of uit Italie komen is de CO2 uitstoot per kiwi die in onze winkelrekken belandt onnoemelijk hoog. Ooit las ik dat de CO2 uitstoot om een kist van 80 kiwi's uit Nieuw-Zeeland naar hier te transporteren even groot is als die welke wordt uitgestoten tijdens een ritje heen en weer Brussel-Parijs met een personenwagen. We spreken hier wel over 'maar' 80 kiwi's hé !!

Ten tweede, en vooral: ik vind het telkens weer hartverscheurend Kiwiom ze te schillen. Jawel ! Je gelooft me niet ? Kijk maar eens op de foto hiernaast, en als die wat te klein is uitgevallen: klikken !

11:11 Gepost door Geert | Permalink | Commentaren (15) | Tags: kiwi, co2 |  Facebook

Commentaren

:-))
foei geert,je mag geen dames laten schrikken :-))
voortaan kan ik geen kiwi meer schillen of ik denk hieraan :-)

Gepost door: klaproos | 23-03-09

denk et hetzelfde als roosje
brrrrrrrrrrr ik mag er niet aan denken
maar kiwi's blijf ik eten maar ze komen niet vanuit nieuw zeeland maar van mijn eigen tuin!

Gepost door: callemie | 23-03-09

hahaha jajaj was van zaterdag morgen hhihihihi

Gepost door: callemie | 23-03-09

Hehe... die zijn mooi hè, die Worth1000.com-fotshops! Gebruik die ook graag op m'n blog hahaa!
Interessant verhaal over de kikkers hiervoor...had járen vaak padjes in m'n tuin...schrok ik me altijd rot van als ik in de tuin bezig was en ze sprongen ineens op hahaha! Maar zie ze eigenlijk al een paar jaar niet meer...jammer!
Groetjessssssssssssss!
ps. nog bedankt voor de info over de geranium!

Gepost door: mizzD | 23-03-09

och arme.. ik koop eigenlijk nooit kiwi's,soms eet ik af en toe eens gele,die zijn zoeter....
en dan nog maar als ik ze krijg,van de buurvrouw die in het sorteercentrum van de kiwis werkt.
grtjs..

Gepost door: guusje | 23-03-09

We zijn vervreemd van onze eigen natuur, door veel vruchten uit verre landen te importeren.
Hoe exotischer hoe lekkerder? wel vaak mooier, maar is dat een reden, voor de mooi? Al die kosten die daarvoor gemaakt worden? De keerzijde is dat er mensen hun boterham mee verdienen, maar voor de leefbaarheid op onze aarde is het slecht.
Dus wat doen we dan?
Ik eet zoveel als mogelijk is producten van de seizoenen, en dan groenten die ik zelf schoonmaak en bereid.
Dit gaat over groenten of eigenlijk een vrucht, kiwi. Maar we weten inmiddels ook wat ervoor nodig is om de dieren te laten eten, teveel dieren die samen teveel voedsel nodig hebben, en daarna.... ach.
Groenten/vruchten snijden gaat wel, maar een stuk vlees, nee niet door mij.
Giet het daar in België ook ze erg?
Dag.

Gepost door: ank | 23-03-09

Hallo! Bedankt voor je reactie op m'n blogje!
Ik kom dus even terug piepen.
Het ziet er hier gezellig uit!
Ik kom zeker nog es terug!

Groetjes uit Oost Vlaanderen!

Gepost door: Elsje | 23-03-09

Ocharmeeeeeee! Ik schil er ook geen meer! ;-)

Fijne avond nog Geert (ik weet niet of je zo wel heet ;-) maar ik zie klaproos je zo noemen en dus doe ik dat ook maar ;-)

Groetjes van Fleur

Gepost door: Fleur | 23-03-09

Ja, 't is niet echt gemakkelijk om anoniem te blijven. Maar erg is dat nou ook weer niet.

Gepost door: It is I, .... | 23-03-09

Ocharme die kiwi-muis, en ik eet die zo graag. Alléé, die zonder muis dan hè, want ik zou het niet over m'n hart krijgen die in stukken te snijden !
Groetjes !

Gepost door: Mamapippa | 23-03-09

:-( die foto... inderdaad, ook ik let meer en meer van waar groenten en fruit (ja, als de moestuinvoorraad uitgeput is) uit de winkel komen, niet Belgisch, niet in de kar. Alle beetjes helpen. De kinderen (KIDS! LOL) eten hier al een hele tijd appelen en peren, ocharm. Oh ja en af en toe een niet Belgische banaan - bloos - voor de 'platte kaka'

Gepost door: one life | 25-03-09

1 persoon naar Nieuw Zeeland vliegen levert 7560 kg CO2 op. Op een website las ik dat groene kiwis gemakkelijk 100 gram wegen. Op natuurwetenschappen.nl las ik dan weer dat de gemiddelde mens 70 kilogram weegt. Als je dus jezelf in kiwis veranderd en naar Nieuw Zeeland vliegt levert dat 10.8 kg CO2 uit per kiwi op. Spijtig genoeg vliegen die vliegtuigen vaak leeg terug dus zou je dit getal moeten verhogen (maar niet verdubbelen) tot paktweg 15 kg per kiwi. Je zou kunnen argumenteren dat het gewicht van al dat lekkers (snacks en drinks) dat je op het vliegtuig krijgt vervangen kan worden door kiwis en het rendement dus wat hoger ligt. Ook de bevallige stewardessen kan je vervangen door kiwis. Laat ons terug afklokken op 10.3 kg per kiwi.

Ook op het internet bereken je snel dat je een zuinige 4,3l/100km Smart een uitstoot heeft van 103 gram per kilometer. Dat betekent dat je voor 1 kiwi 100 km mag rijden. Of dat je voor 400 kiwi's uit Nieuw Zeeland de wereld kan rondrijden.

Gepost door: michiel | 12-11-09

een noot in de marge, geciteerd van http://nl.observ.be/article/4144-hoeveel_kilometers_bevat_uw_bord_.html
(Brussels Observatorium voor Duurzame Consumptie):

De bewaarproducten worden meestal ingevoerd per boot. Het gaat hier om conserven, rijst, bananen, kiwi's,... . Deze producten kunnen vaak maanden bewaard blijven of ze rijpen gewoon verder op de bootreis van enkele weken.

Op deze zelfde site staat ook een vergelijking van milieuimpact per transportmiddel:

* Boot: 15 tot 30g/ km ton
* Trein: 30g/ km ton
* Auto: 168 tot 186g/ km ton
* Vrachtwagen: 210 tot 1430g/ km ton (De grote verschillen bij de waarden van de vrachtwagen is te wijten aan het gebruik van diverse soorten vrachtwagens. Als regel geldt dat grotere trucks meer CO2 produceren dan kleinere trucks en dat koelwagens tot 800g/km ton meer uitstoten dan niet-gekoelde vrachtwagens.)
* Vliegtuig: 570 tot 1580g/ km ton (Bij vliegtuigen speelt de afstand een grote rol aangezien de grootste CO2 wordt veroorzaakt bij het opstijgen. Hierdoor hebben korte vluchten een hogere CO2 productie per km ton dan langere vluchten.)

Laten we aannemen dat het om een oude, vervuilende boot gaat die het maximum van 30g/ km ton uitstoot. En laat ons ook voor het gemak maar aannemen dat een vlucht van/naar Nieuw Zeeland onder de noemer "langere vluchten valt (ik ben niet zeker, maar ik vermoed van wel...), en voor het gemak van rekenen een quasi minimumuitstoot van 600g /km ton hanteren. Dan is de uitstoot 20 keer lager dan hieronder door Micheline werd voorgerekend. (Abstractie makend van het feit dat kiwi's in de winkel niet het ganse jaar door uit Nieuw Zeeland komen maar ook uit bvb Zuid Afrika of Italie).

Als al die berekeningen kloppen, mag je dus al 8000 kiwi's uit Nieuw Zeeland eten om evenveel CO2 uit te stoten als een autorit rond de wereld, zijnde ruwweg 40 000 km. Dat is zowat het aantal kilometers dat ik per jaar rijd met de wagen. Als ik niet meer met de auto zou rijden mag ik dus jaarlijks 8000 kiwi's uit Nieuw Zeeland eten, of bijna 22 per dag.

Nu rijd ik evenwel niet met een Smart maar met een Golf5, die minstens 50% méér CO2 uitstoot. Als ik dus mijn auto op stal zou laten, mag ik 12000 kiwi's per jaar eten, of bijna 33 kiwi's per dag!

Maar dan verlies ik uiteraard het comfort van mijn wagen. Als ik daarom een nieuwe wagen zou kopen, bijvoorbeeld een Smart, of een andere wagen die aan de nieuwste normen voldoet, mag ik voor mijn zelfde kilometers 4000 kiwi's per jaar eten zonder méér CO2 uit te stoten als ik nu zou doen op een kiwiloos dieet, of zowat 11 stuks per dag!

Moraal van het verhaal: blijf thuis en pluk een appel uit je eigen tuin!

Gepost door: Tom | 12-11-09

Ik ga nooit nog een kiwi kunnen eten zonder er oogskes in te zien!

Gepost door: Ellen | 19-11-09

MLja zo had ik het nog nooit bekeken, k ben misschien niet "ecologisch " genoeg , geeft stof tot nadenken!

Gepost door: christa | 14-03-11

De commentaren zijn gesloten.