21-03-09

Het Wilgenbroek (Oostkamp)

WilgenbroekZoals reeds geschreven, gisteren ging ik op verkenning. Naar Het Wilgenbroek, gelegen in Oostkamp. Een plantenkweker van onder meer vaste planten.
Op hun eigen website verwoorden ze e.e.a. als volgt: ".... is de kwekerij 'Het Wilgenbroek' gespecialiseerd in speciale vaste planten, waarvan de kwaliteit de meest veeleisende plantenliefhebber moet tevreden stellen."
Ik had ook beloofd dat ik verslag zou uitbrengen van mijn verkenningstocht en begin met het besluit. Op die manier hoeft niet iedereen de ganse tekst te lezen.

Besluit.
(Lees zeker ook de tekst onderaan - bij "update" - want ere wie ere toekomt: Het Wilgenbroek is ondertussen in zeer positieve zin veranderd)
Behalve voor alle variëteiten van de Helleborus zou ik niemand aanraden om naar Het Wilgenbroek te rijden voor kwalitatief goed verzorgde planten in container. Maar ik kan iedereen vol overtuiging aanbevelen om eens rustig een paar uren door het domein te wandelen vanaf de 2-de helft van april: het is geweldig mooi, rustgevend en leerrijk. Een uitstap waard.

Voor het uitgebreidere verslag begin ik misschien best met het slechte nieuws, zodat ik in schoonheid kan eindigen.
Ik had een lijstje opgemaakt van een aantal vaste planten die ik wou meebrengen, maar ik heb eigenlijk maar één soort gekocht. En dan nog wel omdat ik niet het gevoel wou hebben dat ik helemáál voor niets 80 km heen en terug had afgelegd.
Zowel de kwaliteit als de aanwezige kwantiteit van de planten die in hun webcatalogus voorkomen heeft mij zwaar ontgoocheld. Ik weet wel één en ander af van vaste planten, daarom durf ik beweren dat bij sommige soorten uit hun aanbod in meer dan 50% van de potjes geen leven meer zit. Ook op andere plaatsen van de kwekeij, waar heesters in pot worden aangeboden, waren er tamelijk wat exemplaren die volledig verdroogd stonden. Als er tussen de rand van de pot en de kluit plaats is voor je duim, dan weet je dat zo’n plant al een tijdje uitgedroogd staat.

En dan het goede nieuws.
Hun specialiteit, de Helleborus, bracht het er heel goed van af: goede kwalitiet, ruime keuze. Een aanrader.
En het domein waarop de kwekerij gelegen is: gewoonweg prachtig. Het lijkt wel een kasteeltuin, doorweven van hagen en paadjes, waar je in deze tuinkamer nu eens dit vindt, en in een andere tuinkamer nu eens dat.
Terwijl je er door heen wandelt valt het ook op dat alles op een kunstige manier is aangelegd, letterlijk zelfs gekombineerd met kunstwerken.
Later op het jaar moet het een plezier zijn om daar een aantal uren rond te wandelen om te genieten van de natuur en om wat plantenkennis op te doen. Want alles wat daar groeit heeft naamkaartjes, die heel informatief zijn.
Een aanrader voor een (half) dagje uit, zeker een aanrader voor hun opendeurdagen, waarnaar ik hier graag verwijs. Ze zijn wel al voorbij, maar volgend jaar komt ook nog.

Ik vermoed dat dit heel goed onderhouden rustiek en kunstig kader meteen ook de zwakte is van de kwekerij: dit onderhoud moet heel wat energie vragen en moet ongetwijfeld veel geld kosten. Veel personeel dus. Waarbij ik niet altijd de indruk had dat de begeleiding voor de lagergeschoolde werkkrachten voldoende was. En dat merkte ik aan in de kwaliteit. Jammer.

 

 

Update dd. 23-09-2011
Ik ben ondertussen al twee keer teruggekeerd naar Het Wilgenbroek, telkens toen ik toevallig in de buurt was. Eén keer vroeg in het voorjaar, en ook nog eens heel recent.
Waar ik in 2009 nog negatief was, moet ik nu mijn mening volledig bijstellen. Verzorgd, overzichtelijk, en wat het aanbod van vaste planten betreft: het assortiment is dan wel niet zo uitgebreid als bij een Jan Spruyt, maar daartegenover staat dat er een aanbod is van een aantal minder courante variëteiten. Om maar een voorbeeld te noemen: zeer uitgebreid aanbod van Salvia's; de Salvia Cacaliifolia zal je nog niet te snel ergens anders vinden in België. En zonder meerprijs worden veel plantjes aangeboden in grotere container dan de gangbare 9mm-potjes, wat dus betekent dat ze al een groter wortelgestel hebben.
Geen slecht woord meer over Het Wilgenbroek !

12:53 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (3) | Tags: plantenkweker |  Facebook

Commentaren

indd, slechte bediening en de kwaliteit van de planten is er superslecht!!

Gepost door: dirk | 20-10-10

beste,
wanneer ik langs ben gegaan op de kwekerij het wilgenbroek was ik blij verrast zo als u reeds schreef in uw tekst over het domein.
Maar ik heb toch mijn bedenkingen bij uw negatieve punten over de bedienning en de kwaliteit van de planten. Ik ben namelijk vriendelijk bediend geweest en de planten zijn kwaliteits vol. Meschien eens terug gaan en uw mening herzien.

Mvg Koen

Gepost door: koen | 20-12-10

Geachte,

Graag had ik U uitgenodigd op onze kwekerij teneinde U ervan te overtuigen dat de kwaliteit van onze planten niet is zoals U vermeld op uw site.
Hopende U mening te doen herzien.

Vriendelijke groeten
Thierry Van Paemel
Kwekerij het wilgenbroek - Oostkamp

Gepost door: Van Paemel Thierry | 23-09-11

De commentaren zijn gesloten.