19-03-09

Chionodoxa en Scilla

Deze twee bolgewasjes gelijken op het eerste zicht fel op elkaar. Maar de Chionodoxa heeft opstaande bloemetjes, terwijl die van de Scilla meer naar beneden hangen. Ook het hartje van de bloem (de stamper) is een klein beetje anders. De kwaliteit van mijn fototoestel laat jammer genoeg niet toe om dit hier te accentueren.

De Chionodoxa heet in het Nederlands "Sneeuwroem", een bijna letterlijke vertaling van zijn Griekse naam. 'Chion' is het Grieks voor 'sneeuw', en 'doxa' betekent 'glorie'. De plantjes zijn van oorsprong afkomstig uit de bergen van Turkije, Kreta en Cyprus, maar gedijen perfekt in onze kontreien. Ze zijn volkomen winterhard, vermeerderen zich spontaan om dichte bosjes te vormen, en verkiezen dat afgevallen blad in de herst gewoon blijft liggen zodat ze een humusrijke bodem ter beschikking hebben. Klik op de foto's voor een grotere versie.

Chionodoxa_1Chionodoxa_2 Chionodoxa_3Chionodoxa_4


Voor de Scilla geldt een beetje hetzelfde: humusrijke bodem, vermeerdert gemakkelijk, groeit en bloeit perfekt in onze streken.

scilla_1 scilla_2 scilla_3


Beide bolgewasjes worden steeds populairder, vooral omdat blauw en de kleuren die daar rond hangen tegenwoordig zeer gewild zijn in de tuinen.


P.S. Naar aanleiding van de reaktie van Mizzd heb ik op 19-03 later op de dag dit nog bijgevoegd.
Beide bolgewassen behoren tot de familie van de Hyacinthaceae. Over de naam is er toch wat onduidelijkheid. De Austrlische botanist Speta vindt dat de Chionodoxa zou moeten ingesloten worden in de Scilla familie, maar hij wordt daarin niet door iedereen bijgetreden. Met als gevolg dat er wat verwarring is ontstaan. In de Atrium Tuinplantenencyclopedie, nog steeds gebruikt als naslagwerk in vele opleidingen, staan ze wel duidelijk afzonderlijk vermeld. De Scilla familie is tamelijk uitgebreid, de Chionodoxa familie is kleiner. Beide bestaan ook in het wit, en het paars-roze. Maar dit is geenszins een reden om ze onder dezelfde naam verder te laten gaan, want die kleuren vinden we terug bij quasi alle gewassen van de Hyacinthaceae. Kijk bijvoorbeeld maar naar de boshyacint (Hyancinthoides Non-Scripta) die weldra ook zal bloeien, en een heel stuk hoger wordt.

12:03 Gepost door Geert in Bloembollen | Permalink | Commentaren (4) | Tags: chionodoxa, scilla |  Facebook

Commentaren

Hé...wat interessant! Dit wist ik helemaal niet...wellicht heb ik door de loop der jaren dan wel chionodoxa's scilla's genoemd...want dat was de enige naam die ik kende voor die lieve kleine blauwe bolbloemetjes! Heb er pas nog op mijn blogje gehad...ik zal eens controleren of de kopjes hangen! :-)))
Die betekenis van dul is in jullie contreien dan een stuk heftiger dan bij ons...bij ons is het meer een beetje wild en ongecontroleerd dus...maar niet echt angstaanjagend!
Groetjesssssssss!

Gepost door: mizzD | 19-03-09

Nou... uitgebreider belicht kan bijna niet hè! Bedankt hoor! Heb gekeken op mijn blog, het was in het postje van 3 maar jl. dat ik een fotootje van, volgens mij toch, scillaatjes heb geplaatst...wel wat lichter blauw dan deze, maar duidelijk klokjesvorm! :-)
Groetjes weerrr!

Gepost door: mizzD | 19-03-09

Hehe... precies! en mooi zíjn ze! :-)

Gepost door: mizzD | 19-03-09

Ik was op zoek naar het verschil tussen allebei en heb het dus gevonden.
Hartelijk dank!

Gepost door: Greet de Lange | 17-04-13

De commentaren zijn gesloten.