15-03-09

Rozen stekken

Ik heb mijn struikrozen gesnoeid. Zoals reeds eerder aangegeven kan ik het niet laten om elk jaar opnieuw een aantal stekken te nemen, die ik gemakkelijk gratis kwijtgeraak.
Ik zal hier beschrijven hoe ik mijn rozen stek, ik twijfel er niet aan dat er ongetwijfeld andere en misschien betere manieren bestaan. Maar dit is zoals ik het doe. Nu al meer dan 7 jaren na elkaar lukt het prima, en meer moet dat niet zijn.
Zonder al te veel theorieën te verkondigen, er is één belangrijke regel waar rekening moet mee gehouden worden bij het stekken van planten. Er zijn er nog, maar deze is wat mij betreft toch de belangrijkste. Een stek heeft in het begin per definitie geen wortels en is dus niet in staat om veel vocht uit de grond te halen. Daarom gaan we er voor zorgen dat de verdamping zo klein mogelijk is:

  • Weinig of geen ontwikkeld blad aan de verse stek
  • Steeds goed vochtig houden, maanden aan één stuk door, zonder dat de bodem van de pot in de nattigheid staat
  • Niet in de volle zon zetten, ik bewaar ze ergens in de schaduw, uit de wind


Alle foto's hieronder zijn aanklikbaar zodat een grotere foto beter duidelijk maakt wat ik wil bedoelen.
Om te beginnen worden een aantal uitlopers afgesneden die liefst zo recht mogelijk zijn en over minstens 25 cm. geen zijvertakkingen hebben.

uitloper_vollediguitloper_knippenuitloper_geknipt


Het bovenste deel (met eventueel wél zijvertakkingen) wordt weggesneden, en wat overblijft zal gebruikt worden als stek. Bij het snijden let ik er op dat ik werk met een scherp gereedschap, maar of het nu schuin dan wel recht afgesneden is, dat trek ik mij niet aan. Op de foto's zie je achtereenvolgens een afgesneden uitloper, diezelfde uitloper die wordt ingekort, en het resultaat.

botOp het onderste deel van de stek, dat straks in een container met aardebot_weg wordt gestoken, haal ik met de hand alle botten weg. Die laten zich heel genakkelijk verwijderen.


Zo heb ik een aantal stekken voorbereid, een stuk of 20 dit jaar, enstekken die worden dan opgepot in een container. Als grond gebruik ik mijn zelfgemaakte compost. Waarschijnlijk zou ik stek- en zaaigrond moeten gebruiken, maar als het met mijn eigen compost ook gaat, waarom zou ik dan geld uitgeven ?
Er bestaat ook stekpoeder in de handel, maar daarvoor geldt hetzelfde: ik gebruik het ook niet. Ooit heb ik dat wel eens gebruikt, maar ik had de indruk dat de stekken die opgepotdaarmee behandeld waren sneller de neiging vertoonden om te rotten onderaan. Dus: geen stekpoeder.
Nadat de stekken in de grond zitten wordt die flink begoten met water, zodat de grond goed rond de stekken gaat zitten. Zonodig wat verse grond bijvullen.
De container wordt, zoals reeds gezegd, op een rustige plaats neergezet, uit de wind en ook uit de zon. Na 4 uur in de namiddag is er in de zomer wel zon op die plaats. Maar of dat een rol speelt ?
In het begin zal er weinig gebeuren, de botten zullen een groeistilstand kennen, toch zeker in vergelijking met die op de moederstruik.

En tenslotte wil ik nog aanhalen dat niet alle uitlopers op de uitloper_ongeschiktmoederstruik zomaar geschikt zijn, of dat ook niet al te lang mag gewacht worden met dit karweitje. Zodra de botten te ver zijn uitgelopen, zoals op de foto hiernaast, vind ik zo'n stek onbruikbaar. Die uitgelopen botten zullen quasi zeker afsterven omdat de saptoevoer onvoldoende zal zijn. Op de bovenste foto's zie je in welk stadium de botten zich mogen bevinden.

19:14 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (33) | Tags: rozen, stekken, vermeerderen |  Facebook

Commentaren

ik vind het allemaal wonderlijk om te zien!

Gepost door: ank | 15-03-09

Als jij een groene vingers hebt, eet ik mijn hoed op ._°°

Gepost door: royfoto | 16-03-09

je hebt dit heel duidelijk uitgelegd
jammer dat mijn ventje niet van rozestruiken houdt

Gepost door: callemie | 17-03-09

stekken Mooie site! Vraagje : kan je bij het uitplanten op de definitieve plaats een paar stekken die het goed doen bij mekaar zetten op 1 plaats ?

Gepost door: sjeek spier | 19-03-10

rozen kun u alle soorten op deze manier stekken

Gepost door: jos | 30-03-10

Wat voor grondsoort heb je gebruikt.

Gepost door: Lygia | 08-04-10

Bedankt voor de steck uitleg Ga het ook proberen. Heb nu een hele mooie roos. En die wil ik gaan delen met lieve vrienden van. Jammer dat ik geen foto kan plaatsen ben zooo trots erop

Gepost door: Corrie | 09-06-10

Goedendag,
Geert

Zou dat eens mogelijk zijn dat je dat voordoet voor mij
Ik woon in Sint Martens Leerne

Dank U
Sanders

Gepost door: SANDERS | 25-07-10

@Sanders. Ik wil dat wel eens voor doen, maar er wonen veel mensen in Leerne, dus het wordt niet eenvoudig om je te vinden met wat ik nu beschikbaar heb :-)

Gepost door: Geert | 25-07-10

Beste Geert,
Heel tof!!! En Heel duidelijk uitgelegd met die foto's. Dit ga ik in komend voorjaar ook doen (ben al ongeduldig :-) ) ... en dan kan ik ook veel mensen blij maken met mijn gratis rozen.
Groeten,

Gepost door: magnifique.bijoux | 11-08-10

Beste Geert
Ik heb jouw site van rozen stekken gezien en alles gedaan hoe jij
het hebt uitlgelegd ,maar de stekken gaan weer uitlopen.Wat moet ik doen?
weer ze weg snijden of ze laten groeien?Graag jouw advies
Ik heb ze 4 weken geleden gestekt.
met vr.gr manuel gomez

Gepost door: m.gomez | 21-08-10

@m.gomez.
Misschien is het niet zo duidelijk in mijn uitleg, maar ik doe dit uitsluitend in maart. Als de volledige plant nog voor 80% in rust is, als de dagen nog veel korter zijn en als de temperatuur veel lager is. De externe factoren om te snel te beginnen groeien zijn dan niet of nauwelijks aanwezig, zodat de stek de levenskracht die hij in zich heeft kan aanwenden voor wortelvorming.
Je kan proberen om alles wat uitloopt telkens heel fel terug te snoeien, maar ik vrees dat het een hopleoze strijd wordt.
Ikzelf was dit jaar door omstandigheden later dan anders (half april), en het aantal gelukte stekken ligt maar op 25% t.o.v. andere jaren....

Gepost door: Geert | 22-08-10

Wat interessant,ik ga dat volgende lente ook proberen
dààààg

Gepost door: watervrouwtje | 09-10-10

Beste Geert
Zoals eerder aangegeven(21082010)zijn de stekken,na 4keer de botten
te hebben weg geplukt,gegroei met lange stengels,en onder de pot zie ik
een paar worteltjes en ze staan in mijn hobbykamer(temp te hoog?)
Wat moet ik doen? naar een koele plek te brengen?en kan ik proberen
uit de pot te trekken of moet ik nog wachten.Wachten op jouw advies
met vr. gr. M.Gómez

Gepost door: m.gomez | 19-01-11

@M.Gomez. Een koelere plek zou natuurlijk beter zijn. Eigenlijk hebben ze vooral een verschil tussen dag en nacht nodig. Maar nu naar buiten brengen is nog wat te vroeg denk ik.
Of je ze best nu al wat insnoeit, om de wortels meer rust te geven, kan ik moeilijk zeggen, je mag mij altijd eens een foto sturen naar moaventog@skynet.be . Ik zal dan beter advies kunnen geven.

Gepost door: Geert | 19-01-11

Ik ben erg blij met de informatie. Ik ben van plan de rozen te stekken waar mijn oma al 50 jaar lang met veel liefde voor heeft gezorgd. Zij is helaas nit meer bnij ons, maar als dit lukt, zal het een mooie herinnering aan haar zijn.

Gepost door: inge | 27-02-11

Mooie site en heel duidelijke, zorgvuldige uitleg.

Gepost door: Glenn Scheerlinck | 09-04-11

Ik heb een vraagje:
Kan je ook rozen stekken uit een gekocht boeket dat je graag ziet?
Zo ja, hoe doe je dat dan het beste? en in welke periode is dat het beste haalbaar?Welke temperatuur is het beste volgens jou om stekken te enten?
Lukt occuleren op een onderstam van een wilde rozenstruik beter of niet volgens jou?graag advies hierover.
Dank bij voorbaat

Gepost door: Rita K | 06-06-11

Een hoop vragen Rita, waarvan ik er al een paar meteen oversla: enten deed ik nog nooit, ik ga dus geen raad geven en doen alsof ik er iets van ken.
Het stekken van rozen die je kocht in een boeket zou ik wel durven proberen. Maar dan volgens min of meer dezelfde regels: zorg dat de stengel van de roos geen energie moet leveren die hij niet kan opbrengen omdat er geen wortels zijn in 't begin: zoveel mogelijk baldgroen verwijderen, zeker de bloemen verwijderen, en op een schaduwrijke en frisse plaats bewaren, en voldoende vochtig houden.
Zo zou ik het proberen. Of het lukt ? Ik weet het niet, ik durf mij niet uitspreken over dingen die ik nooit eerder zelf deed. En ik ben ook maar een gewone hobby-ist, geen ervaren beroepstuinierder.

Gepost door: Geert | 06-06-11

hey,
ik ben een jongen ik ben graag met rozen
bezig dus dit is zeer goed om in mijn boek te plaatsen

Gepost door: siebe | 19-07-11

Coole site: Ik let wel eens op tuintjes en de meeste mensen doen niks met de rozen, zelfs niet snoeiën of de oude verwelkte rozen verwijderen voor de vorming van een tweede en zelfde derde keer opnieuw een rozen massa, terwijl de rozen hier in Hengelo een variatie aan kleuren hebben. Nu wil ik eens met snoei-schaar en zak op pad in de nacht om leuke kleuren uit te zoeken bij de mensen die in augustus toch geen moer doen met de rozen en stekken ( niet al te veel per adres ) gewoon knippen. De adressen heb ik in de zomer al opgeschreven en waar deze te vinden. Gele en Creme kleurige soorten staan al in mijn boekje. Het opschrijven van soorten waar ze staan is noodzaak, daar lichtloosheid van de nacht geen kleur kan maken. Anders weet je dus niet welke kleur waar staat. Dus FF overdag in de zomer, spotten en dan in september op de adressen een paar takken knippen bij de mensen op plekken waar je lekker bij kan aan de straat / weg zijde !

Gepost door: Rudy | 05-08-11

leuke site!heb hier al met veel plezier alles gelezen en nu had ik ook een vraagje.zoals je weet loopt de zomer op zijn einde en nu is het zo dat ik hier een labrador en een maltezerken lopen heb op de hof die graag de buren hun katten achterna zitten op onze hof,resultaat is dat takken dan afbreken van de rozelaars en de struikrozen worden hierbij ook niet gaspaard,na dit allemaal gelezen te hebben waarbij dank voor de mooie voorbeelden!heb ik nu die afgebroken struiken en takken tot stekken geknipt en in een pot gezet zoals afgebeeld(in potaarde)nu is mijn vraag of dit zo gaat lukken?

Gepost door: pat3112 | 06-10-11

Of dit bij alles gaat lukken kan ik echt niet zeggen. Van sommige planten is een verhoutte stek nodig (ruwweg gezegd, een stek die een jaar oud is), van andere planten is een heel jonge stek nodig.
Maar mits de juiste zorgen zal je zeker wel hier en daar resultaat hebben. Al is het tijdstip natuurlijk slecht gekozen: alles gaat nu in rust, zowel door de dalende temperaturen als door de afnemende hoeveelheid licht.

Gepost door: Geert | 14-10-11

Vandaag bezocht ik de moestuin van mijn grootvader. Hij woont nu in een rusthuis. Mijn grootmoeder is reeds 10 jaar niet meer bij ons, maar haar rozen stonden er mooi bij, dus ik dacht ook te gaan proberen stekken als herinnering aan haar. Met jouw uitleg denk ik wel dat me dat gaat lukken. Wel eerst een goeie snoeischaar kopen deze winter en dan kan ik in het voorjaar aan de slag. Bedankt voor de uitleg.

Gepost door: Hilde | 01-07-12

heel duidelijk.
wij hebben hier ook rozen staan vrienden van ons ook .
nu ga ik het komende jaar in maart ook eens proberen stekken met stekken van ons en van onze vrienden.
kijken welke gaan lukken ;welke mooiste bloemen geven .

Gepost door: sennne | 15-07-12

nu zie ik op je foto van je stekken in de pot dat er toch nog botten zoals jij het noemt hangen.
en je zegt ze te verwijderen?

Gepost door: senne | 15-07-12

@Senne
Er staat: "Op het onderste deel van de stek, dat straks in een container met aarde wordt gestoken, haal ik met de hand alle botten weg."
Verwacht niet dat je ze datzelfde jaar al kan uitplanten. Het heeft geen zin, en draagt alleen maar bij tot mislukking. Na augustus verwacht je toch niets meer van vers geplante rozen, dus dan maar beter meteen wachten tot het volgende voorjaar.

Gepost door: Geert | 15-07-12

Dank u wel voor de informatie, maar ik heb nog een vraag:

Ik heb mijn rozen begin augustus gestekt en ze staan nu in mn pot, maar wanneer zou ik ze verplanten in volle grond? En wanneer verplant je ze als je in maart stekt?

cheers

Gepost door: dias | 28-08-12

Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als dias. De rozen die ik in maart heb gestekt (volgens de aanwijzingen op deze site) hebben prima geworteld. Mag ik ze nu vóór de winter nog uitplanten in de tuin of zijn ze daar te teer voor?

Gepost door: Annick | 30-08-12

Die welke ik in maart gestekt heb, volgens de methode hierboven, dus met veel stekken in 1 container, plant ik rond deze tijd van het jaar in een afzonderlijke container. Zodat ze tegen het voorjaar een flink wortelgestel hebben. Wel vorstvrij bewaren natuurlijk.
In augustus stekte ik nog nooit rozen; ik denk niet dat er vóór de winter al worteltjes zullen gegroeid zijn die groot genoeg zijn. Maar als je voldoende stellen nam, kan je altijd eens eentje uithalen en kijken.

Gepost door: Geert | 03-09-12

aaa, dank u zeer

Gepost door: dias | 03-09-12

Dag Geert,
is het mogelijk om van een in het wild groeiende roos een duplicaat te maken.ik vond er een op een heel oud kasteelterrein met voor mij heel speciale herinneringen.Groeit dwars door een zeer oude meidoornstruik.
vriendelijke groet Harrie

Gepost door: Harrie | 10-09-12

Harry, ik zou niet weten waarom niet ? 't Proberen waard in elk geval.

Gepost door: Geert | 13-09-12

De commentaren zijn gesloten.