14-03-09

Het geel van paaslelies

Zóveel heb ik er (nog) niet.

1a-narcis-tete-calvrt


Met de stijgende temperaturen van de afgelopen dagen zijn ook de paaslelies of narcissen beginnen bloeien. Straks wordt het onmogelijk om alles wat bloeit op de blog te zetten, maar nu is daar nog even de tijd voor.
Voor de narcissen geldt bij mij hetzelfde als voor de krokussen: geen meerkleurige soorten in mijn tuin. Hoewel ik ze wel graag zie - elders dan - in mijn opvatting hoort een paaslelie effen geel te zijn.

narcis1Ik had vroeger tamelijk wat bollen in de grond zitten van een prachtige soort, waarvan ik de naam niet meer weet, die jammer genoeg tamelijk hoog op hun steel bloeien. Met als groot nadeel dat ze altijd wel een reden vonden om hun eigen gewicht niet meer te kunnen dragen. Een nachtje vorst, onvermijdelijk in maart en april, wat felle regenbuien met veel wind, of een hagelbui, en ze stonden voorovergebogen met hun bloemblaadjes tot tegen de grond. En daar bleven ze, want ze geraakten niet meer recht. De gevreesde ziekte voor paaslelies: impotentitis narcissae.

narcis2Nu hou ik het voornamelijk bij de Narcissus Tête-à-tête. Die worden niet hoger dan 15 tot 20 cm, vermeerderen zich heel gemakkelijk en vormen bosjes die steun vinden bij elkaar. Bovendien hebben ze de eigenschap dat ze zich bijna steeds weer rechten na een voorjaarsnachtje vorst. Een extra bijkomend voordeel is ook nog dat het loof na de bloei niet te hoog gaat opschieten.narcis3
Vooral vooraan in de border, langs de graskant, durft dat wel eens hinderlijk zijn. Zeker als er kort nadien op die plaats een lage vaste plant moet bloeien. Bijvoorbeeld Phlox Subulata. Zoals je weet is het belangrijk om het loof van uitgebloeide bollen (krokussen, narcissen, ...) te laten groeien en spontaan te laten afsterven. Indien het wordt weggeknipt heeft de bol onvoldoende energie kunnen opslaan voor het jaar daarop, en zal er minder bloei zijn. narcis4
Indien deze fout herhaaldelijk wordt gemaakt zal de plant verdwijnen. Om die reden zet ik geen bloembollen in mijn grasperk.

En waar zit de spin ???Ik hoop dat er af en toe eens lezers op mijn blog komen die wat kunnen bijleren, hen wil ik nu toch meegeven dat de ziekte "impotentitis narcissae" bij mijn weten niet bestaat.

12:31 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (5) | Tags: narcis, bollen, bloemen |  Facebook

Commentaren

ZONDER VERGROTING ZAG IK SPIN METEEN!!

Gepost door: ank | 14-03-09

impotentitis narcissae viel me meteen op:-0
evenals de spin, die denkt natuurlijk bij slecht weer het ik een onderkomen:-)
mooi om te zien,
ik hou der van, ik had in mijn andere tuin wel narcissen in het gras, en liet het loof staan tot het geel was, dan maaide ik het gras en had ik wel even een dikke maand een vieze plek,
maar dat kwam mooi terug,
groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 15-03-09

Uw foto's zijn aan de kleine kant, dus weet ik niet zeker of dat witte een spin zou kunnen zijn.
Impotentitis bestaan dan weer wel bij de soort homo erectus ;-)

Gepost door: royfoto | 15-03-09

@Roy. Je zat er niet ver naast (in centimeters), maar de onderste twee foto's zijn wel aanklikbaar.

Gepost door: It is I, .... | 15-03-09

jajaja op foto geklikt en spin gezien hihi

Gepost door: callemie | 16-03-09

De commentaren zijn gesloten.