07-03-09

Iris Reticulata

iris_reticulata_4De Iris Reticulata is een kleine vroegbloeiende iris die bloeit van half februari tot eind maart met geurende bloemen. De kleuren zijn hoofdzakelijk blauw, maar varieren van helblauw over violet naar paars. De hoogte bedraagt amper vijftien
iris_reticulata_2

centimeter. Het blad is vierkantig van vorm, en lijkt wel een beetje op een grassoort. Zoals bij vele bloeiende bollen komt het blad pas echt goed in groei nadat de bloei bijna voorbij is.iris_reticulata_3
In mijn tuin staat deze plant vooraan in de border, maar ook wel als ondergroei in een verzameling bladverliezende heesters. Sommigen beweren dat deze irisjes moeilijk te houden zijn, en zich bijna niet vermeerderen; bijiris_reticulata_1 mij echter vermeerderen ze zich naar hartelust en vormen ganse groepjes, net als de krokussen.
De foto's, allen gisteren getrokken, zijn aanklikbaar en tonen in een groter formaat de pracht van deze vroege bloeiertjes.

13:25 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (3) | Tags: bollen, iris, iris reticulata |  Facebook

Commentaren

oh wat mooi! En het zijn precies de kleuren waar ik het meest van houd!
De eenden, ganzen, zwanen, aalscholvers, veel meerkoetjes,enkele fuut en reiger die hier wonen, mogen hier naar hartenlust verblijven. Het is een stukje natuur water.
En een lust voor het oog!
goed weekend!

Gepost door: ank | 07-03-09

prachtig om te zien geert de isrissen,
ik had ook mooie soorten:-)
gisteren reed ik langs mijn oude huis en zag daar een pracht aan crocussen staan,
oei oei oei.. wat een feest,
jammer da's over voor mij :-)

groetjes
klaproos

Gepost door: klaproos | 08-03-09

De krokussen komen morgen aan de beurt...

Gepost door: It is I, .... | 08-03-09

De commentaren zijn gesloten.