06-03-09

Meikoningin en Viroflay

Tijdens mijn afwezigheid is er wel e.e.a. gebeurd.

Eerst een mogelijk succesverhaal: de spinazie. Mogelijk succesverhaal, want het definitieve resultaat moeten we nog wel eventjes afwachten.
Op 14-02 heb ik ze gezaaid, en drie weken later ziet dat er best goed uit. Vanaf nu kan het rap gaan; nog eens drie weken erbij en het verschil zou aanzienlijk moeten zijn. In de 2-de helft van april eet ik verse spinazie.

spinazie

Dan een verhaal dat minder succesvol verloopt: de meikoningin.
Eind januari schreef ik nog: "Zodra de plantjes zijn uitgekomen zal ik de bak in de serre zetten, en ze binnenhalen op avonden dat er algemene nachtvorst voorspeld wordt. In de serre staan ze in deze tijd van 't jaar niet te warm, zodat ze niet te snel - en dus te iel - gaan groeien."
Het is anders verlopen: omwille van de aanhoudende (vries)kou zijn ze na het ontkiemen veel te lang binnen blijven staan, waardoor ze wél te hoog op hun steeltje zijn gaan groeien. Ondertussen zijn ze wel verspeend naar afzonderlijke bakjes.
Op de foto links zie je duidelijk een plantje dat te hoog is opgeschoten. Op de foto rechts zie je een plantje dat wel goed gevormd is, omdat het iets later ontkiemde en dus minder lang heeft moeten binnen staan. Dieper gaan planten later in volle grond heeft vaak geen goed resultaat, omdat de steel gaat rotten. Dan probeer ik nog liever een krop die "omvalt" en hopelijk gewoon doorgroeit, eens hij is "omgevallen".

sla_0603_1sla_0603_2

sla_0603_3


Natuurlijk heb ik ook nog andere pijlen op mijn boog, zoals de foto hierboven toont: aangekochte jonge plantjes, die per tienduizenden vanaf november (?) bij professionelen in ideale omstandigeheden worden gekweekt, en reeds begin februari in de handel werden aangeboden. Bijvoorbeeld in sommige zaken van de Boerenbond. Daarvan heb ik er nu een tiental staan, en die zien er na 3 weken heel goed uit. Eind maart klaar voor consumptie en véél, maar dan ook véél, lekkerder dan wat te krijgen is in de supermarkt.

12:09 Gepost door Geert in Groenten | Permalink | Commentaren (2) | Tags: spinazie, meikoningin, sla |  Facebook

Commentaren

Ja, groenten van eigen grond kun je qua smaak niet vergelijken met supermarkt groenten....
Ik ben dol op spinazie taart, ken je dat????
Omdat ik nooit vlees eet, ben ik wel een groenten freak!
Prachtig sla plantje, ongelooflijk hoe dat zo kan groeien..... 't blijft een wonder!

Gepost door: ank | 06-03-09

Jahoor, een als blaadje sla gaat er altijd in.
Trouwens, ik ben verzot op alle groenten, be, net een konijn ;-))

Gepost door: royfoto | 07-03-09

De commentaren zijn gesloten.