19-02-09

Het ongeduld van de natuur - deel 2

(en tevens mijn ongeduld...)
Als vervolg op het bericht van eergisteren, vandaag nog wat planten belichten die ons duidelijk maken dat het niet alleen de sneeuwklokjes en de krokussen zijn die ons wijzen op de aankomende lente.
Ik val in herhaling, maar een aantal streepjes zon met wat warmte zal een boost op gang brengen. Alles, of toch veel, zit klaar.

knop_anemone_blandaanemone_blandaDe anemone blanda is een laagblijvend knolgewasje dat heel leuk en vroeg bloeit en zich gemakkelijk laat kombineren met vaste planten omdat het enige tijd na de bloei verdwijnt tot volgend jaar. De blaadjes komen nu schuchter boven piepen, al houden ze hun kopje nog eventjes in de beschermende grond. Maar binnen enkele dagen zijn die blaadjes niet meer beneden te houden en straks vormen de knolletjes een bloemtapijt dat gemakkelijk verwildert zonder lastig te zijn.

hydrangea_petiolarisknop_hydrangea_petiolarisDe hydrangea (anomala subsp.) petiolaris is het buitenbeentje van de hortensiafamilie. Klik op de foto links om een prachtig exemplaar te zien.
Deze klimhortensia is een zeer geschikte plant voor een schaduwzijde om bvb. een (hoge) noordermuur te bedekken en wordt onvoldoende aangeplant. Stelt weinig eisen aan de grond en vergt nauwelijks onderhoud, tenzij af en toe de vooruitstekende takken wat inkorten, zodat de plant niet te dik wordt.
Vanaf juni bloeit de klimhortensia met grote, crèmewitte, ijle bloemschermen, die licht geurend zijn. De klimhortensia, die bladverliezend is, groeit in het begin nogal traag en het kan drie to vier jaar duren vooraleer hij goed begint te bloeien. In grote tuinen kan hij zelfs gebruikt worden als bodembedekkers, daar waar de takken niets vinden om zich in de hoogte vast te hechten.

Knop_geranium_salomegeranium_salome_Jaar na jaar geraak ik meer in de ban van de geraniums. Net zoals vele van zijn soortgenoten komt ook de Geranium Salome nu al héél voorzichtig naar boven. In plaats van de bloem te beschrijven raad ik je aan om op de foto rechts te klikken. De Ger. Salome is een vrij late bloeier (start pas in juli-augustus) maar bloeit dan wel door tot de vorst invalt. De uitlopers slingeren zich doorheen andere planten en struiken, soms tot een hoogte van bijna een meter, waardoor een prachtig effekt ontstaat.

spirea_japonica_anthony_watererknop_spirea_japonica_anthony_waterer_En tenslotte een eenvoudige struik uit de Spirea familie. Heel vaak aangeplant en ontzettend gemakkelijk in het jaarlijks onderhoud: de Spirea Japonica Anthony Waterer. Bloeit van (mei) juni tot augustus, al komt er niet echt een eind aan de bloei. Want de uitgebloeide schermen blijven hun sierwaarde behouden. Wil je toch licht terugsnoeien, dan is er veel kans op een herbloei. De echte snoeibeurt komt er na de winter: de struik, die tot een meter hoog kan worden, mag dan diep teruggeknipt worden, waarbij het goed is om oude takken binnenin volledig weg te nemen.

Alle foto's uit eigen tuin, tenzij anders aangegeven.

12:59 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (3) | Tags: bomen, struiken, vaste planten |  Facebook

Commentaren

"Ik val in herhaling," schrijf je hierboven. Maar dat is ook met natuur, ieder jaar een herhaling, en het mooie daarvan is dat het toch NOOIT hetzelfde is.
groetjes
ank

Gepost door: ank | 19-02-09

Nu, zeker is het leerrijk wat je hier neerpoot, en velen kunnen zo in eigentuin die weetjes gebruiken. ,
Jammer dat je u hebt laten vangen aan spam pop ups,die hier telkens moeten weggeklikt worden.
Daardoor verlies je veel bezoekers denk ik..

Gepost door: royfoto | 19-02-09

prachtig geert,
die anemoontjes daar was ik zo gek op en de winterakonietjes en zo meteen komt de sneeuwroem en de wilde hyacintjes....
maar ik draaf een beetje door:-)
want die heb ik allemaal niet meer:-)
hier staan wat krokusjes op uitschieten en de helleborus:-)
groetjes, en dank je wel voor het genieten

klaproos

Gepost door: klaproos | 20-02-09

De commentaren zijn gesloten.