17-02-09

Het ongeduld van de natuur - deel 1

(en tevens mijn ongeduld...)
Ik zei het al eerder: niet alleen de temperatuur is van belang voor het ontwaken van de lente, maar vooral het lengen der dagen, het aantal uren licht dus. Warm of niet, de sapstroom valt stil als de dagen voldoende gekort zijn. Zo ook, koud of niet, de sapstroom komt op gang als de dagen voldoende gelengd zijn.
Een aantal steepjes zon met wat warmte zal een boost op gang brengen. Alles, of toch veel, zit klaar.

knop_cornus_masCornusmasDe eerste die in mijn tuin aan de beurt zal komen om zijn gele bloemetjes te tonen zal de Cornus Mas zijn. De gele kornoelje komt vanaf februari in bloei op naakte twijgen tijdens een zacht intermezzo van de winter, en trekt zich vanaf dan niets meer aan van vorst of sneeuw.

ger_sanguineumknop_geranium_sanguineumOok een aantal vaste planten zitten al bovengronds. Zoals hier de Geranium Sanguineum. Een zeer dankbare bloeier die in mijn tuin van eind april tot oktober bloemen draagt. De kleur ligt tussen roze, karmijnrood, en lila. Tot aan de zomer bloeit de plant rijkelijk, nadien blijft ze nabloeien tot de vorst opnieuw invalt. Terugknippen kan op elk moment van het jaar. Goed wintervast en zaait zich kleurvast uit zonder lastig te worden. In licht mate wintergroen.

knop_magnolia_stellataMagnolia_stellataWie er ook altijd vroeg bij is - vaak té vroeg zelfs - is de Magnolia Stellata. De plant wéét dat haar hagelwitte bloemen in stervorm heel kwetsbaar zijn voor de kou, want de knoppen hebben een heuse pels meegekregen. En toch, zodra het wat zonniger en warmer wordt zijn ze niet te houden. Helaas, één nacht vorst en de witte bloemenweelde verliest bijna al haar glorie.

Morgen of overmorgen meer...


Alle foto's uit eigen tuin, tenzij anders aangegeven.

13:12 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (4) | Tags: bomen, vaste planten, struiken |  Facebook

Commentaren

heel leuk om je verhaal te volgen, Geert.
En ik relateer natuur vaak aan mensen, zoals er niet-goede mensen zijn, zo zijn er natuurlijk ook niet-goede planten.
Maar ze hebben wel recht om te leven...
groetjes en een fijne woensdag, het is hier helder en een prachtig ochtendgloren.... Ik ga voor de eerste keer naar buiten met Lara: NU!

Gepost door: ank | 18-02-09

Die geranium eb ik ook al een paar keer aangeschaft, maar was nooit een succes hier bij ons.NU, er zijn nog genoeg andere planten..

Gepost door: royfoto | 18-02-09

@Roy, ik ga er van uit dat jij aan de kust woont, daar gelden natuurlijk andere regels. Ikzelf raak meer en meer in de ban van de meer dan 100 soorten geraniums. De sanguineum is zeker één van de gemakkelijkste - in mijn tuin alvast toch.

Gepost door: It is I, .... | 18-02-09

ohhh prachtig geert die cornus heb ik hie rnu ook staan, die móest ik hebben, die gekke gemeente hier is aan het snoeien geweest in de parken en alle, maar dan ook alle struiken met de grond gelijk gemaakt.....
jammer hé geen bloemetjes dit jaar??

prachtig om te zien geert,
dank je wel

Gepost door: klaproos | 18-02-09

De commentaren zijn gesloten.