31-01-09

Toestand Meikoningin op 31 januari

Vorige zondag heb ik sla gezaaid. Een vroege soort, Meikoningin. En de koningin doet haar best, ze heeft het lastigste uit haar bestaan al achter de rug: het kiemen. En niet te vergeten, tijdens het kiemen moet ze er ook voor zorgen dat de wortel naar beneden groeit, en de rest naar omhoog, en dit onafgezien van de positie van het zaadje in de zaadbak. Voorwaar geen sinecure !! Maar de natuur speelt dat telkens opnieuw klaar. 't Zou natuurlijk ook geen zicht zijn, de wortels omhoog en de rest naar beneden.

Meikoningin_1Meikoningin_4
Meikoningin_3

Nog enkele weken, en de koningin ligt op mijn bord !

15:27 Gepost door Geert in Groenten | Permalink | Commentaren (4) | Tags: meikoningin, sla, zaaien |  Facebook

30-01-09

Stekken van Geranium Cantabrigiense

Ik heb een groot probleem. Tijdens mijn tuinwerkzaamheden kan ik het meestal niet over mijn hart krijgen om plantjes die zich spontaan vermeerderen zomaar weg te gooien. Het resultaat is dan ook dat er op sommige momenten tientallen potjes staan met Alchemilla, Astilbe, Verbena Hastata, Phlox, Lobelia (ondermeer ~ Fulgens Verdrariensis en ~ Siphilitica), Salvia Nemorosa Mainacht, enz enz.
Maar nu heeft ook de stekziekte toegeslagen. Toen ik in november al wat begon aan de opkuis van mijn Geranium Cantabrigiense zag ik dat de uitlopers die zich over het tuinpad hadden uitgespreid vol stonden met slapende ogen. Ideaal om te stekken. En het resultaat mag er zijn.

ger_4ger_1
ger_3

Hoe gaat dit in z'n werk ? Heel eenvoudig. Snij de uitlopers af met een scherp mes en kort ze in tot enkele centimeters. Steek die in gepaste grond en zet alles op een plaats waar het niet te warm is: het is niet de bedoeling dat ze in november al beginnen groeien. Bij mij stonden ze gewoon in een niet-verwarmde serre. Ik heb ze in de vorstperiode rond nieuwjaar alleen een nacht of vier wat beschutting tegen de kou gegeven door ze in de koele berging te plaatsen. Vierentwintig stekjes waren uitverkoren, vierentwintig stekjes zijn zich nu aan het ontpoppen tot volwaardige Geraniums. De zon zit nu volop in de serre wat voor een graad of 10 zorgt bij dit vriesweer. Ideaal voor de wortelvorming; warmer hoeft niet, de bovengrondse groei mag niet sneller gaan dan de worteltjes aankunnen. Nog enkele weken, en dan snoei ik mijn struikrozen, die bloeien van mei tot november.

rozen_1rozen_2

Elk jaar neem ik een 10-tal stekken - in het voorjaar voor rozen, en elk jaar raak ik ze makkelijk kwijt in het najaar, nadat ze beworteld zijn. Binnen enkele weken zien jullie hoe dit verloopt.

28-01-09

Ik wil dat 't lente wordt !

Nu !! Onmiddellijk !!
Zodat ik buiten kan zijn, kan genieten van de zon en in de tuin kan werken. Het begint serieus te kriebelen. En er is zoveel te doen. Maar ja .... geduld is een schone deugd, alles op zijn tijd.

tuin_03
tuin_02
tuin_01
tuin_04

19:29 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (2) | Tags: vijver, tuin, bloemen, zomer |  Facebook

27-01-09

Meikoningin moet nog groeien

Op Google staat "Meikoningin" garant voor websites over missverkiezingen. Hier niet.
Bij mij is de Meikoningin een ordinaire kropsla. Behalve wat water en wat licht heeft ze niets nodig, wat van een doorsnee miss niet kan gezegd worden. Meikoningin is een oud ras voor vroege oogst.
Tegen beter weten in heb ik dus zondag sla gezaaid. Waarom tegen beter weten in, als het toch een vroege soort is ? Nu of binnen een week of twee, of zelfs drie, voor het tijdstip van oogsten maakt het niet zoveel verschil. Niet alleen de temperatuur, maar vooral ook het aantal uren licht is belangrijk. De temperatuur wil ik nog beïnvloeden, met kunstmatig licht hou ik mij niet bezig voor een krop sla.

Meikoningin

En welke verzorging vraagt onze Meikoningin ? Momenteel staat ze binnen op een plaats met veel licht, niet te warm (16 à 17 graden), zonder direkt zonlicht. Niet te warm, want sla is een koude kiemer - net daarom zal sla gedurende een al te warme zomerweek moeilijk kiemen, de ijskast kan dan voor 48u soelaas bieden.
Zodra de plantjes zijn uitgekomen zal ik de bak in de serre zetten, en ze binnenhalen op avonden dat er algemene nachtvorst voorspeld wordt. In de serre staan ze in deze tijd van 't jaar niet te warm, zodat ze niet te snel - en dus te iel - gaan groeien. Wanneer ze worden gespeend zal je hier later wel kunnen lezen.

16:22 Gepost door Geert in Groenten | Permalink | Commentaren (2) | Tags: sla, meikoningin, zaaien |  Facebook

26-01-09

Schluss, gedaan, nooit meer .....

Gisterenavond een zeer drastisch en pijnlijk besluit genomen: het is voor mij niet langer verantwoord om nog aan hardlopen te doen, ik maak er definitief een kruis over.
Een meniscusoperatie rechterknie, begin de jaren 90, heeft mij, in de fleur van mijn leven, niet kunnen stoppen om aan sport te doen. Een tweede meniscusoperatie, linkerknie deze keer, eind 2006, heeft mij doen twijfelen of ik toen, op mijn 50-ste, nog zou kunnen terugkeren. Maar de orthopedist zag geen enkele reden om ermee te stoppen, dus was na een viertal maanden ook deze operatie alleen nog een minder aangename herinnering.
Maar nog was het leed niet geleden, half 2008 een derde meniscusoperatie, rechterknie opnieuw. Een ook nu weer kreeg ik te horen dat de operatie 100% geslaagd was, en dat de knie voor de rest nog zéér goed was, dus dan maar opnieuw begonnen. Met veel miserie in 't begin, vooral problemen met de kuitspier.
Sinds begin 2009 was ook dat van de baan, dus trachtte ik langzaam weer op te bouwen naar een 30-tal km per week. De laatste twee loopbeurten "voelde" ik mijn knie, net zoals ik hem voelde vóór ik er door zakte begin juni 2008. En gisterenavond merkte ik dat er vocht inzit. Zomaar. Rotknie ! Waarom ???

Na een paar uurtjes woelen in bed is mijn besluit even logisch als pijnlijk: straks word ik 53, en overal hoor en lees je dat lopen niet goed is voor de knieën, beterschap kan ik eigenlijk niet meer verwachten. O ja, misschien wel, na een nieuw doktersadvies en eventueel een klein 'ingreepke'. Maar fundamenteel zal de zaak niet meer beteren op mijn leeftijd.
Nu kan ik nog alles zonder enige last - behalve hardlopen blijkbaar. Tegen beter weten in blijven volharden tot er - eerder vroeg dan laat - iets voorvalt dat mij ook nog andere mogelijkheden ontneemt, daar pas ik dus voor. Want ik wéét ondertussen dat de jaren hun tol eisen: revalidatie begin de jaren 90 was een kwestie van enkele weken, revalidatie eind 2006 duurde al eerder een 4-tal maanden, half 2008 was het al bijna 6 maanden.
Dus: stop, finito. Ik zoek wel iets anders. Fietsen ? Zwemmen ? Wandelen ? De tijd zal raad brengen.

Had ik deze blog 15 jaar eerder begonnen, dan had iedereen kunnen volgen hoe ik omwille van de jaren uit noodzaak - maar overigens met veel plezier - mijzelf transformeerde van een voetballer tot een loper. Geen jogger, dat klinkt mij te mak. Het mocht dan wel puur en alleen voor 't plezier zijn, altijd en overal moest ik tijden en afstanden opnemen en vergelijken. En, niet te vergeten, proberen te verbeteren.
Mijn gloriejaren liggen al een tijdje achter mij, maar ik ben toch best wel trots op mijn snelste tijd op 20 km: 1u 19min. En zeker de manier waarop:

  • de eerste 5km in +/- 22 min
  • de tweede 5 km in +/-20 min
  • de volgende 5 km in +/-19 min
  • en de laatste 5km in +/-18min.

Die dag, meer dan ooit, ervaarde ik het gevoel dat de runnershigh genoemd wordt.

Dat is nu allemaal gedaan, voltooid verleden tijd .......

12:40 Gepost door Geert in Hardlopen | Permalink | Commentaren (3) | Tags: meniscus |  Facebook

25-01-09

De tuin in januari

Vriezen, sneeuwen, later op 't jaar zullen we er als tuinliefhebber nog blij om zijn. Om maar iets te noemen: misschien zullen er voor het eerst sinds lang eens minder slakken zijn ????
Maar de kou had natuurlijk ook andere gevolgen, die me dwongen om rustig toe te kijken: als het gazon bevroren is loop je er best niet op en planten die bevroren zijn worden beter niet aangeraakt.
Was er niet veel te doen, dan was er wel veel te zien in de tuin en in de natuur.

merel_aan_vijver2voederplaats
voederplaats2reiger

Zoals de vogels die kwamen drinken aan de vijver en voedsel kwamen zoeken op de plaats waar ik het kwistig uitstrooide. Of een reiger bij de invallende dooi vanop het dak van buurman kwam kijken of het ijs op de vijver nu nog niet allemaal gesmolten was.

 

Er was niet alleen vanalles te bekijken, er was ook wel al iets te doen, tenminste van zodra de tuin weer kon betreden worden na de vriesperiode.

knotten_1
knotten_2
knotten_3

Deze week werden de wilgen langs de beek geknot. Het hout werd verzaagd, de overschot diende deels om te verhakselen, deels om een lage afspanning te vlechten langs de beek, zodat de gehakselde hout niet na enkele dagen in de beek zou liggen: merels zijn vaak al te naarstig op zoek naar wormen, en verplaatsen alles wat losligt.

19:29 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vogels, reiger, vorst, sneeuw |  Facebook

24-01-09

Daar zijn ze weer, de nieuwe....

.... krokussen. Vandaag, 24 januari, gespot op een plaats waar elk jaar opnieuw veel bladresten voor de nodige bescherming zorgen. De vrieskou is nog maar net weg, en de natuur schiet wakker. Vanaf nu zal alles snel gaan. De komende weken zullen dan ook in het teken staan van de winteropkuis in de tuin.

Welke soort krokussen het precies is weet ik niet meer. Maar het is alleszins een soort waar ik medelijden mee heb. Die arme sukkelaars zijn jaar na jaar de eerste die in mijn tuin de kop opsteken. En in tegenstelling tot latere krokussen, die bij mooi weer hun kroonblaadjes wijd openspreiden om uitbundig van de zon te proeven, zullen deze een stille dood sterven na enkele weken, zonder dat ze ooit hun bloem geopend hebben. Zij zijn gedoemd om te leven op een tijdstip dat de zon nog geen warmte uitstraalt. De sukkelaartjes....

krokus1_240109

krokus2_240109

19:16 Gepost door Geert in Tuin | Permalink | Commentaren (2) | Tags: bloemen, krokus |  Facebook

23-01-09

Nu ook mathematisch bewezen: girls are evil

GIRLS_ARE_EVIL


Overigens heb ik niets tegen om het even wie van het andere geslacht, integendeel. Maar hier is geen breinaald tussen te krijgen; een speld misschien wel, maar 't zijn schoonheidsfoutjes.

 

10:32 Gepost door Geert in Humor | Permalink | Commentaren (0) | Tags: girls, evil, mathematisch bewijs |  Facebook

22-01-09

Live muziek op mijn blog

Gisteren deed ik er nog mijn beklag over dat het zo moeilijk is om nog ergens stilte te vinden, vandaag voeg ik de mogelijkheid toe om wat muziek te beluisteren terwijl je de blog leest. Of zelfs terwijl je om het even wat doet: gewoon dit venster laten openstaan.
Daarvoor liet ik mijn keuze vallen op een online aanbieder (gratis) die een ruime keuze en vooral een meer dan behoorlijke geluidskwaliteit biedt.

groovesharklogo-thumbNoot.
Op 22 februari heb ik met spijt in het hart Grooveshark (voorlopig?) verwijderd: hun server is te veel belast, en ze komen vooral tijdens de avonduren in de problemen, of soms valt de dienst volledig uit, waarbij zelfs hun homepage niet bereikbaar is.

14:10 Gepost door Geert in Muziek | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek |  Facebook

21-01-09

Muziek, sporten en tuinieren

Wat hebben deze drie gemeen ?
Ze ontspannen mij. Alledrie, al weet ik niet waar ik het meeste aan heb. Muziek en sporten gaan dikwijls samen bij mij. Tuinieren en sporten niet, tuinieren moet in de stilte van de natuur gebeuren. Nou ja, stilte, waar vind je hier nog stilte: nergens dus. Lawaai is wat mij betreft de meest onderschatte vorm van vervuiling.
Morgen wordt het een regenachtige dag, tijd om eens terug te blikken op wat 2009 al bracht in en rond de tuin. Het mag dan wel winter zijn, er is buiten altijd wel iéts te doen, en er is zéker altijd wel iets te zien.

71401-P

Letterlijk: mijn achtertuin, of wat achter mijn tuin ligt

23:34 Gepost door Geert in Vrije tijd | Permalink | Commentaren (0) | Tags: muziek, sport, tuin |  Facebook